Bizim Amerika Libya saldırısına karşı...

Geçtiğimiz haftalarda gerek Chávez'in gerek Fidel'in Kuzey Afrika'daki gelişmelere ilişkin yorumları tartışmalara ve eleştirilere neden oldu. Libya'ya dönük saldırıya ilişkin uyarıları ise tarihe not düşüldü. Gelinen noktada ABD'nin askeri müdahale tehdidi ile burun buruna yaşayan kıta için, bağımsızlık için birlik inşasına girişmiş kıta için Libya'ya dönük…

Venezuela devlet başkanı Hugo Chávez pazar günü Libya'ya dönük emperyal delilik olarak nitelediği müdahaleyi lanetledi ve sivillerin yaşamına mal olduğunu söylediği bombardımanın derhal durdurulması talebini ülkesi ve diğer ALBA ülkeleri adına dile getirdi. Hiçbir ülkenin bir başka ülkeye bomba atma hakkına sahip olmadığını, yapılması gerekenin taraflarla diyalog kurulması olduğunu belirtti. Obama'ya seslenerek “Venezuela ile ilgili olarak bunu aklınızdan bile geçirmeyin” uyarısında bulundu. (1)

Chávez'in “aklınızdan bile geçirmeyin” uyarısı boşuna değil çünkü Latin Amerika'daki devrimci iktidarlara saldırmak için hiçbir fırsatı kaçırmayan ABD, Arap halklarının sokağa dökülmesini de Chávez'i yıpratma bahanesi olarak değerlendirmeye zaten girişmişti. ABD'nin azımsanmayacak parasal kaynaklar aktardığı Venezuela'daki muhalefet, geçtiğimiz haftalarda, Mısır'a gönderme yaparak “sıradaki diktatör Chávez” diye yazıverdi el çabukluğuyla... Daha önce İsrail Başbakanı Şimon Perez, Chávez'i Ahmedinejad'ın yanına ekleyerek, iki devlet başkanı için petrolün zehirlediği iki despot yakıştırmasında bulunmuştu.

Venezuela'nın, diktatörüne karşı ayaklanacak sıradaki ülke olacağı saçmalığına Chávez'in yanıtı “Mısır'da olan şey burada bir süre önce başladı. Biz bir süredir devrimci bir isyan içindeyiz” olmuştu. (2) Mısır'da devrim mi var sorusu bir yana bırakılacak olursa, Chávez'in bu çıkışı son derece haklıydı. Venezuela'daki devrim süreci fazla lider eksenli denilebilir, ancak Chávez'in diktatör olduğunu söylemek emperyalist demagojiden başka bir şey ifade etmiyor. Uluslararası çevrelerden de tam not alan meşru seçimler sonucu seçilen bir devlet başkanından söz ediyoruz. Halkını örgütlü kılmak için çaba harcayan, eşitlikçi uygulamalara imza atan bir iktidardan söz ediyoruz.

Mısır söz konusu olduğunda Caracazo ayaklanmasına atıfta bulunarak isyancılarla özdeşlik kuran Chávez, Libya ve Kaddafi konusunda bu kadar rahat manevra yapamadı, kendisini destekleyen çevrelerden eleştiriler aldı. Bir yandan Kaddafi'nin dostu olduğunu ve ona güvendiğini ifade etti, diğer yandan Libya'da neler olduğunu bilmek için yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi. Dostlar her zaman doğru şeyler yapacak değil diye eklemeyi ihmal etmeden... (3) Nihayetinde Libya'da barışcıl bir çözüm için arabuluculuk rolü oynamaya aday oldu. Libya'ya dönük askeri müdahale ihtimalinin altını çizdi ve bu ihtimalin bertaraf edilmesi adına bir barış komisyonu kurulmasını önerdi.

Fidel de Kuzey Afrika'daki gelişmeler konusunda benzer bir tutum takındı. 13 Şubat tarihli yazısında cesur Mısır halkını, siyasi haklar ve toplumsal adalet için verdiği mücadeleyi desteklediklerini yazdı. Mübarek'i kendi halkını baskılayan ve yağmalayan bir lider olarak niteledi, Filistinlilerin davasına sırt çeviren İsrail yanlısı tutumunun tarihsel haksızlığına ve Arap dünyasındaki gayrimeşruluğuna değindi. (4)

21 Şubat tarihli “Plan Libya'yı İşgal Etmek” başlıklı yazısında ise NATO'nun Libya halkına karşı suç işlemeye hazırlandığını, belki de birkaç gün içerisinde Libya'nın işgal edileceğini yazdı. Kaddafi'nin Venezuela'ya kaçtığı yolundaki medya dedikodularına atıfla Kaddafi'nin bu koşullarda ülkesini terk edeceğini hayal edemediğini dile getirdi. Chávez'e benzer biçimde Libya ve Kaddafi hakkında medya çarpıtmalarının boyutunu kestirmenin zor olduğunu ve neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda netliğe kavuşmak için zamana ihtiyaç olduğunu ekledi. (5)

9 Mart'ta ise “Bolivarcı devrimin lideri Hugo Chávez'in ve ALBA'nın cesur konumlanışını bütünüyle paylaşıyoruz,” diye yazdı. Libya'da iç savaşa karşı olduklarını, barışın derhal tesis edilmesini savunduklarını, tüm Libyalıların yaşamına ve haklarına eksiksiz saygı gösterilmesi gerektiğini ve yalnızca bu ülkedeki çatışmayı daha fazla uzatmak anlamına gelecek ve NATO'nun çıkarlarına hizmet edecek bir dış müdahaleye karşı olduklarını ekledi. Aynı yazıda, ABD ve AB'nin Kaddafi'yi yakın zamana kadar bağrına basarken, şimdi hedef tahtasına oturtmasının sorgulanması gereken bir ikiyüzlülük olduğunu dile getirdi. (6)

Dolayısıyla Latin Amerikalı devrimci liderler geride bıraktığımız süreçte Mısır'daki isyanı selamladılar, artık somutlaşmış olan Libya'ya dönük emperyalist müdahalenin altını çizip Libya'daki çatışmanın barışçıl şekilde çözülmesinden yana oldular. Mısır'daki isyanı selamlarken ABD'nin bu coğrafyaya dönük belirli bir bütünlük taşıyan yeniden inşa planlarını göz ardı ettikleri düşünülebilir. Tersinden Libya'daki gelişmeleri uzlaşmayla çözüme kavuşturulması gereken bir çatışma olarak görmeleri, Libya halkını yalnız bıraktıkları suçlamasına neden olabilir. Ancak bir açıdan son derece tutarlı olduklarını görmek gerekiyor hem Chávez hem de Fidel şu ya da bu gerekçeyle, şu ya da bu kanal kullanılarak ülkelere askeri müdahalede bulunulmasına son derece ısrarcı bir biçimde karşı çıkıyorlar.

Geçtiğimiz haftasonu Evo Morales, Daniel Ortega, Rafael Correa, Cristina Fernandez de Fidel ve Chávez'i yalnıza bırakmayarak peş peşe saldırıyı lanetlediler. Haftasonu Caracas'ta yapılan “Partiler ve Yeni Toplum” başlıklı konferansın düzenleyicisi Latin Amerikalı kırk sol parti de ortak bir açıklama yaparak Libya'ya dönük saldırıyı kınadı. (7) ABD'nin her türlü tehdidinin yanında askeri müdahale olasılığını da her daim canlı tuttuğu kıta için, bağımsızlık için birlik inşasına girişmiş kıta için Libya'ya dönük müdahaleye verilecek yanıt konusunda herhangi bir kafa karışıklığı bulunmuyor.

Esin Saraçoğlu

Kaynaklar:
(1) http://www.foxnews.com/world/2011/03/20/chavez-libya-airstrikes-claiming...
(2) http://venezuelanalysis.com/analysis/6028
(3) http://venezuelanalysis.com/analysis/6044
(4) http://monthlyreview.org/castro/2011/02/14/the-revolutionary-rebellion-i...
(5) http://monthlyreview.org/castro/2011/02/21/the-plan-is-to-occupy-libya/
(6) http://monthlyreview.org/castro/2011/03/09/nato-war-lies-and-business/
(7) http://venezuelanalysis.com/analysis/6078