Bizim Amerika’da güncel gelişmeler

Latin Amerika’da geçen haftanın öne çıkan gündemlerini ilginize sunuyoruz.

Guetemala’da şiddet tırmanıyor
Onbir Eylül 2011 tarihinde gerçekleştirilecek genel seçimlere hazırlanan Guatemala'da şiddet olayları endişe uyandırıyor.

Geçtiğimiz günlerde güneyde yer alan San Jose Pinula belediyesinin iki başkan adayı vurularak öldürüldü. Yerel yetkililer olayın siyasi içerikli olmadığını iddia ettiler. Yaklaşık 8 milyon Guatemalalının oy kullanacağı seçim için yapılan anketler muhalefetteki Yurtsever Parti'yi ve lideri emekli general Otto Perez Molina'yı önde gösteriyor.

Fidel ve Raul Chavez’i ziyaret etti
Küba Devrimi lideri Fidel Castro ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro Havana'da bulunan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'i ziyaret etti.

Biraraya gelen üç lider Venezuela ile Küba arasındaki ilişkileri gözden geçirirken uluslararası gündemler hakkında fikir alışverişinde bulundular. Bilindiği gibi Bolivarcı Veenzuela Cumhuriyeti'nin başkanı chavez geçtiğimiz hafta Havana'da kalçasından bir ameliyat geçirmişti

Bolivya’da hükümet taşımacılık işçileriyle anlaştı
Bolivya'da hükümet, taşımacılık işçileri federasyonunun Pazartesi günü başlayacağını bildirdiği süresiz grevin önüne geçerek taşımacılık işçileriyle kısmi bir anlaşmaya vardı.
Başkan Evo Morales, yaşı 12’yi aşan toplu taşıma araçlarının trafikten kaldırılmasını öngören 890 no’lu kanunu kaldıracağına dair söz verdi. Morales, yolcu güvenliği için araçların düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiği konusunda ısrarcı oldu.

45 bin şöförü temsil eden federasyon liderleri, ülke genelinde normal hizmeti garanti ettiklerini açıkladı. Hükümet, 2018 yılı itibariyle trafikte 12 yaşını tamamlamış araçların trafikten çekilmesini öngören 890 no’lu yasanın açıklanmasında açık, şeffaf ve doğrudan diyaloğun önemine dikkat çekti.

Dominik Cumhuriyeti’nde bütçe önlemleri protesto ediliyor
Geçtiğimiz cuma günü Dominik Cumhuriyeti'nde benzine yapılan zam büyük bir genel grevin önünü açtı. Senatoda oylanan bütçe önlemleri paketi Temsilciler Meclisi'nde onaylanmayı bekliyor. Ancak sözkonusu paket ülke çapında protestoların yapılmasına neden oldu. Ulaşım çalışanlarına katılan çok sayıda örgüt temel ürün ve hizmetlere yapılan zamları protesto etti. Bu protestolar da ülke genelinde uygulanacak bir genel greve doğru gidiyor. Pazartesi günü işçi liderleri başkent Santa Domingo'da bir araya geldi.

Afrika Kökenliler Forumu başladı
Dördüncü Uluslararası Afrika Kökenliler Forumu pazar günü Venezuela'da başladı. 22 Haziran Çarşamba günü sona erecek olan forumda Afrika ve Latin Amerika'nın farklı ülkelerinden 70 katılımcı ırk ayrımcılığına karşı yürütülecek mücadele yolları tartışıyor.

Venezuela Ulusal Meclis Başkan yardımcısı olan Aristobulo Isturiz, bu forumun yüzyıllardır yerlilerle birlikte dışlanan afrika kökenlilere dair uygulanan kamu politikalarının gelişmesini desteklediğini açıkladı. Venezuela hükümetinin geçen ay onayladığı ırkçılığı yasaklayan yasanın da mimarı olan Isturiz, uluslararası toplantının Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri Topluluğu'nun 5-6 Temmuz'da düzenleyeceği resmi organizasyona hazırlık niteliğinde olduğunu belirtti.

Forum katılımcıları arasında Afrika ülkelerinin yanı sıra Bolivya, Brezilya, Ekvador, Peru ve ABD'den de katılımcılar yer alıyor.

Küba’da çevre konferansı
Küba 6-8 Temmuz tarihleri arasında 3. Uluslararası Felaket Risk ve Zararlarını Azaltma Konferansına ev sahipliği yapacak. Doğal, teknolojik ya da sağlık felaketlerine dair çalışma yürüten uzmanlar ve akademisyenler bu konferansta bir araya geliyor.

Etkinlikte özellikle iklim değişiklikleri, tropik fırtınalar, kuraklık, orman yangınları, deprem gibi başlıklar ele alınacak. Kübalı uzmanlar da kendi deneyimlerine dayanarak hazırladıkları sunmları sunacak.

Şili’de eylemler sürüyor
Binlerce Şilili lise ve üniversite öğrencisi eğitim sisteminin para ve kar hırsı üzerine kurulmasına karşı yeni bir Anayasa talebiyle sokağa çıktı. Bakır madenlerinin yeniden kamulaştırılmasını talep eden madenciler de 15 Haziran çarşamba günü gerçekleştirilen gösterilere destek verdi.
Protestocular Şili için yeni bir Anayasa da talep ettiler. Şili'de mevcut Anayasa 17 yıl süren Augusto Pinochet diktatörlüğü döneminde geçerli olan Anayasa.

Şili son aylarda hükümetin uygulamak istediği neoliberal modele karşı bir dizi toplumsal patlamaya sahne oldu. Özellikle eğitim sisteminin piyasa ekonomisi kurallarına göre işlemesi hem öğrenciler hem de öğretmen sendikaları tarafından reddediliyor. Hükümet karşıtı gösterilerin bir ayağı olarak öğrenci ve öğretmenler Perşembe günü greve çıkacaklar.

Vilma Espin anılıyor
Küba Kadınlar Federasyonu, Santiago de Cuba'da dördüncü ölüm yıldönümünde ünlü Kübalı kadın devrimci Vilma Espin anısına bir anma haftası düzenliyor.
Kutlama, ünlü devrim önderlerinden Espin'in anısını ve prensiplerini yaşatmayı ve kadın hakları ve gelişimi konusundaki çalışmalrını devam ettirmeyi hedefliyor. Çok sayıda atölye çalşımasının yapılacağı haftada Oriente Üniversitesi'nde de söyleşiler düzenlenecek.

Uluslararası Hemingway Sempozyumu gerçekleştirildi

13üncü Uluslararası Hemingway Sempozyumu 17 Haziran'da Havana’daki tarihi Ambos Mundos Oteli'nde gerçekleştirildi.

Çok sayıda engeli aşarak Küba'ya gelen katılımcılara teşekkür edildi. 20. yüzyılın önemli roman ve kısa öykü yazarlarından olan Hemingway 1939 ile 1960 yılları arasında Küba'da yaşamıştı.