ABD’nin Küba’ya karşı son provokasyonu

Miami’de yaşayan Küba kökenli karşı devrimciler bir gelenek haline getirdikleri üzere bu yıl da 10 Aralık insan hakları gününde Küba’ya karşı eylem hazırlığı içindeler. Plana göre bir filo ABD’den Küba kıyılarına doğru Küba’daki karşı devrimci gruplarla ‘dayanışma ateşini yakma’ amacıyla yola çıkacak. Bu eylemin Havana’da yapılacak olan ‘tencere-tava’ eylemi ile çakışması sağlanacak.

Karşı devrimci örgütlerin üyelerinden oluşan ‘Küba Direniş Meclisi’ amaçlarını ‘Küba’da giderek daha gür sesle yükselen özgürlük haykırışına’ sürgündeki tüm Kübalıların destek verdiğini göstermek olarak açıkladı.

Miamili karşı devrimcilerin eylem hazırlıklarıyla eş zamanlı olarak Küba’daki ABD Çıkarları Ofisi başkanının Küba’da yaşayan ve ABD finansmanı ile karşıdevrimci faaliyetlerde bulunan çeşitli unsurları bir araya getirdiği ve alınan kararlar doğrultusunda 10 Aralık için eylem hazırlığına girişildiği biliniyor. ABD’nin planları arasında Kübalı mültecilerin yoğun olarak yaşadığı bazı Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde de Küba’ya karşı protesto gösterilerini teşvik etmek var.

Miami’de Küba karşıtı faaliyetleriyle tanınan Demokrasi Hareketi Başkanı Ramón Saúl Sánchez, Cuma gecesi ‘Demokrasi filosunun’ yola çıkması için her şeyin hazır olduğunu söyledi. Sánchez amaçlarını şöyle açıkladı:

“Bu, Küba halkı için demokrasi talebimizi dile getirdiğimiz ve barışçıl yollarla haklarını kullanan, ellerinde çiçeklerle yürüyerek sevdiklerinin özgürlüğünü talep eden savunmasız kadınlara, Beyazlı Kadınlara baskı uygulayan devleti protesto ettiğimiz bir dayanışma hareketidir.”

Sánchez eylemlerinin Küba hükümetine karşı bir ‘provokasyon’ olmadığını, aksine eylemlerini meşalelerle, çiçeklerle, dualarla ve beyaz bir bayrakla uluslararası sularda gerçekleştireceklerini ekledi. Sánchez’e göre beyaz bayrak ‘barış içinde, şiddetsiz, her zaman yaptığımız gibi Küba halkına mesajımızı iletmek üzere geliyoruz’ anlamına gelecek.

16 civarında tekneden oluşacak olan filonun ABD hükümetinin ricasına uyarak Küba sularına girmeyeceği, uluslararası sularda kalacağı bildirildi. Filoya Beyazlı Kadınların ölen lideri Laura Pollán’ın öncülük ettiği görüntüsü verilecek.

Küba karşıtlarını taşıyan filo Miami’nin 263 kilometre güneydoğusundaki Cayo Hueso’den hareket edecek ve Havana kıyılarına 24 kilometre kadar yakınlaşacak. Buradan 3 saat boyunca Havana’dan, Matanzas’tan ve Pinar del Río’dan görülebilecek şekilde 80 adet yapay meşale yakılacak. Karşı devrimcilere göre meşaleler ‘diktatörlüğün’ böldüğü iki yakadaki Küba halkının birliğini simgeleyecek.

İnisiyatife katılanlar arasında bulunan Demokrasi için Partisi, Küba Cumhuriyet Partisi ve Küba’daki diğer karşı devrimci örgütler halkı Havana’da deniz kıyısında toplanarak bu eylemi bir tencere-tava eylemi ile desteklemeye çağırdılar.

Sánchez Kübalı güvenlik güçlerinin dün muhalefete mensup bazı kişileri korkutmak amacıyla evlerini kuşattığını iddia etti. Bu kuşatma için sevk edilen güvenlik görevlisi sayısının daha önce görülmemiş boyutlarda olduğunu iddia ederek bunun sebebini Küba hükümetinin yarın tencere-tava eylemi çağrısına uyacak çok sayıda kişi olmasından çok fazla endişe etmesi olarak açıkladı.

Küba’da muhalifler üzerinde büyük baskı olduğu iddiasını inandırıcı kılmak için sürekli yalan haber yayan karşıdevrimciler ABD’nin bu 10 Aralık’ta sahneleyeceği yeni bir oyunun başrol oyunculuğuna soyunmuş görünüyorlar. ABD’nin uzun yıllardır çok sayıda Kübalı karşıdevrimciyi finanse ettiği, eğittiği ve bu kişileri terör eylemlerini de içeren çeşitli yasadışı faaliyet alanlarında kullandığı biliniyor. Demokrasi ve insan hakları savunuculuğu görüntüsü veren birtakım eylemler hem bu yasadışı faaliyetleri kamufle etmeyi hem de Küba içinde ve dışında Küba Devrimi’ne düşman bir kamuoyu yaratmayı amaçlıyor. Arkalarındaki ABD desteği apaçık olan ve yıllardır Küba’ya büyük zarar vermiş olan bu gruplara Küba halkı ise itibar etmiyor ve Küba’da karşı devrimin toplumsal tabanı ABD’nin tüm çabasına rağmen genişleyemiyor.

Gözde Kök

Kaynaklar:

(1) http://www.elnuevoherald.com/2011/12/06/1078703/exilio-cubano-en-miami-m...
(2) http://www.marporcuba.org/?p=1671