Stephen Hawking kimdir?

Hayatını kaybeden ünlü fizikçi Stephen Hawking'in fiziğe özgün katkıları ve siyasi görüşleri neydi?

bilimsoL

Bugün yaşamını kaybeden Stephen Hawking, zamanımızın en ünlü bilim insanlarından biriydi. Bu ünün bir sebebi kuramsal fizik alanındaki başarısı ve katkıları ise, diğer sebebi uzun yıllardır ALS hastalığıyla mücadele ederek yaşaması ve bilimsel çalışmalarını bu koşullarda gerçekleştirebilmesiydi. Bu yönüyle pek çok insana ilham veren önemli bir figür olarak tarihte yerini almış bulunuyor. 

Hawking'in bilimsel çalışmaları kuramsal kozmoloji, genel görelilik ve kuantum mekaniği ilişkisi gibi başlıklar altında toplanabilir. Adıyla anılan en popüler konu, kuşkusuz, "Büyük Patlama" hipotezidir.

Evrenimizin 13,8 milyar yıl önce oluşumu ve evrimini bugün için en iyi şekilde açıklayan standart kozmoloji modelinin önemli unsurlarından biri bu hipotezdir. "Büyük Patlama" modelinin yol açtığı ciddi felsefi tartışmalar olmakla birlikte, bu tartışmaların yine kuramsal fizik alanında önemli bir itici güç olduğu söylenebilir. 

Hawking, 1979-2009 yılları arasında Cambridge Üniversitesi'nde "Lucasian Professor of Mathematics" unvanını taşıdı. Aynı unvanı birkaç yüzyıl önce Isaac Newton da taşımıştı. 

Stephen Hawking, yalnızca akademik çalışmalarıyla değil, yazdığı ve katıldığı popüler bilim yayınlarıyla da tanınan bir fizikçiydi. Sahip olduğu ünün, fizik biliminin popülerleştirilmesine önemli bir katkısı oldu. 1988'de yayımladığı Zamanın Kısa Tarihi 20. yüzyılın en çok okunan popüler bilim kitapları arasındaydı.

Siyasi fikirlerini sıkça paylaşmasa da Hawking sosyal demokrat olarak tanınıyordu. Ancak İngiltere'de sağlık hizmetinin özelleştirilmesi tartışmaları sırasında öne çıktı. Özelleştirmeye karşı, herkesi kapsayan eşit ve parasız sağlık hizmeti politikasını desteklediğini ifade etmesi, kamu sağlığı politikasını destekleyenler için önemliydi. 

Hawking ayrıca İsrail'in Gazze'ye saldırılarını alenen eleştiren aydınlar arasındaydı. Filistin'e destek için 2013'te İsrail'de gerçekleşen bir bilimsel toplantıyı boykot etmişti.