Bilim dünyasından önemli keşif: İnsanın atası yeni bir tür bulundu

İnsanın atası olan yeni bir tür bulundu. Türe Homo naledi ismi konuldu.

Dış Haberler

Güncelleme 12:21

Yeni bulunan insan atasına dair açıklamalar devam ediyor. Kalıntıların mağarada bulunduğu aktarılırken, 15 farklı kişiden kalma 1500 iskelet parçasının keşfedildiği söyleniyor. Kalıntıların küçük çocuklara, yetişkinlere ve bir tanesinin de çok yaşlı bir bireye ait olduğu düşünülüyor.

National Geographic tarafından fonlanan keşifle bulunan türe Homo naledi denilmesinin sebebininse "naledi"nin yerel Güney Afrika dillerinden Sosetho'da "yıldız" anlamına gelmesi olduğu belirtiliyor.

Türün yaşı henüz tespit edilemezken, en az on binlerce yıl öncesinden kalma olduğu düşünülüyor. Daha şüpheli bilim insanları ise türün Homo erectus'un bir kolu olabileceğini ve kemiklerin 2 milyon yıllık olduğunu iddia ediyor.

Ancak türün kimi özelliklerinin insansı olması sebebiyle keşfi yapanlar böyle düşünmediklerini bildiriyor.

Türe dair yapılan incelemeler, insansı özelliklerine rağmen beyninin küçük olduğunu gösteriyor. Türün modern insanların kimi özellikleriyle ilkel maymun özelliklerini bir arada bulundurduğu söyleniyor.

Bilim insanları, insan beyninin mevcut boyutuna ulaşmasının yemekleri pişirmeyle birlikte başladığını düşünüyor.

Türe dair yapılan rekonstrüksüyon:

Güncelleme 12:04

National Geographic'in yeni kapağının konuyla ilgili olduğu duyuruldu. İşte "Neredeyse İnsan" yazan o kapak:


İnsanın atası olan yeni bir tür bulundu. Keşif Güney Afrika'da yapılırken, yeni türe Homo naledi ismi verildi. Homo naledi'nin sıradışı bir tür olduğu belirtilirken, her yaştan 15 kalıntı bulunduğu ve kalçalarının ünlü "Lucy" iskeletine benzediği söyleniyor.

Bacakların ve ayakların uzun mesafe yürüyüşü için kullanıldığının açık olduğunu söyleyen araştırmacılar, bir fosil bulduklarını zannederken, iskelet kalıntılarıyla karşılaştıklarını ve on yıllar boyunca bunun bilim dünyasını meşgul edeceğini belirtiyor.

Kazı çalışmalarının 2013 yılında başladığı aktarılırken, Maropeng'de gerçekleşen keşfin tüm dünyada heyecan uyandırdığı görülüyor.