Ayrımcılık: Erkek araştırmacılar gördüklerine de inanmıyor

Kadınlara karşı ayrımcılık yalnızca Türkiye'nin sorunu değil, Batı'da bilim dünyasında da hakim bir problem. Yeni bir çalışma, cinsiyetçiliği ortaya koyan bilimsel çalışmalara, erkek bilim emekçilerinin şüpheyle yaklaşma eğiliminde olduğunu ima ediyor.

Mehmet Somel

2012 yılında ABD'de yapılan bir araştırmada, 127 üniversite profesörüne, laboratuvarda çalışmak için başvuru yollanmıştı. Başvurular aynıydı, yalnız yarısında başvuranın ismi erkek, yarısında kadın ismi vardı. Erkek isimle başvuru yapılan profesörler, başvuranı işe almaya daha hevesliydi, ayrıca daha fazla maaş teklif ediyorlardı.

Peki bilim dünyasında cinsiyet ayrımcılığını bu şekilde ortaya koyan çalışmalara erkek ve kadın bilimcilerin tepkileri ne oluyor? Yine ABD'den üç psikolog, internet sitelerinde bu tip üç çalışmanın haberlerinin altına bilim emekçilerinin yaptığı yorumları incelemiş. Sonuçlara göre, erkekler bu tip çalışmalara kadınlara kıyasla daha olumsuz tavır takınıyor.

İncelenen ve yorumcunun cinsiyetinin belli olduğu 400'ü aşkın yorum, genel olarak çalışmaları destekliyor, ancak ayrımcılığı meşrulaştırmaya çalışanlar arasında erkek araştırmacılar kadınlardan üç kat daha fazla. 

Elbette internet yorumları herhangi bir topluluğunun tavrını anlamak için iyi bir örneklem olmayabilir. Ancak Batılı bilimci topluluğu içinde ayrımcılık gerçeğiyle yüzleşmek istemeyenler olduğuna ve bunlar arasında erkeklerin muhtemelen çoğunlukta olduğuna işaret ediyor. 

Makale Psychology of the Women Quarterly dergisinden Ocak 2015'te yayınlamış.


İlgili makale: Moss-Racusin vd, 2015, "Can Evidence Impact Attitudes? Public Reactions to Evidence of Gender Bias in STEM Fields", Psychology of the Women Quarterly,  dx.doi.org/10.1177/0361684314565777

Karikatür: Randall Munroe, http://www.xkcd.com/385/