Wolfram'ın arama motoru nedir?

Wolfram Hesaplamalı Arama Motoru, bir yanıyla Mathematica'nın populer ve çevrimiçi hali, bir yanı ile de Wikipedia'nın hesaplanabilir hali.

soL (HABER MERKEZİ) Google ve benzeri arama motorları, İnternet üzerindeki web sunumcularından periyodik olarak kendi veritabanına aktardığı veriler ile İnternet'in bir kopyasını yaratarak, bu kopya üzerinde kullanıcıya arama yaptırıyorlar. Arama metin işleme ağırlıklı. Web sayfaları içerdikleri kelimelere göre indeksleniyor. Google'ın başarısı sayfaların değerinı sayfaya verilen referans sayısı (bağlantı) ve referansların değeri ile artması. Bu da değerli sayfaların arama sonucunda daha yukarıda olmasını sağlıyor. Ancak bu değerin bir parametresinin de web sayfasının sahibi olan şirketin verdiği para olduğu düşünülüyor.

Henüz Alfa sürümünde olan Wolfram Hesaplamalı Arama Motoru (WHAM) ise, girilen verileri sayısal olarak ilişkilendirme, kullanıcının işine yarayacak hesaplamaları tahmin etme ve sonucunu bildirme işlevine sahip. Wolfram, sembolik ve numerik matematiksel hesap yapan Mathematica adlı programın geliştiricisi olan şirket. Dolayısıyla bir yanıyla WHAM, Mathematica'nın populer ve çevrimiçi izdüşümü olarak düşünülebilir. Girdiniz '23 Nisan 1923' şeklinde bir tarih ise WHAM o tarihle ilgili yapabileceği anlamlı hesaplamaları yapıyor ve tarihsel nesnel bilgiler ile birlikte sonuçları size bildiriyor. Girdiniz 'bir dilim ekmek' ise bu sefer kalori hesapları yapıyor.

WHAM'ın kullandığı veriler, Wikipedia tarzı ansiklopedik bilgilerdeki nesnel verilerin veritabanı haline getirilmiş şekli. Ancak, ek olarak bu bilgiler üzerinde istatistiksel, vb. hesaplar yapmak mümkün. Kısaca, WHAM'ı Google'dan çok Wikipedia'ya benzetmek, Wikipedia'nın üzerinde hesap yapılabilir hali olduğunu söylemek doğru olur.