Windows'un mu var solucanın var

Microsoft'un, üreticisinin başına 250.000 dolar ödül koyduğu Conficker isimli bilgisayar solucanının 1 Nisan'da yeniden aktif hale geleceği tahmin ediliyor. Bilindiği gibi Conficker, geçtiğimiz günlerde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ciddi problemlerle yol açmıştı.

soL (HABER MERKEZİ) Conficker solucanı, ilk kez Ekim 2008'de çıktığı günden Ocak 2009'a kadar toplam 9 milyon bilgisayarı etkilediği tahmin ediliyor. Conficker Microsoft'un yeni kuşak işletim sistemleri de dahil olmak üzere Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 ve daha bir çok Microsoft türevi işletim sistemini etkileyebiliyor. Solucanın tehlikeli olmasının asıl nedeni ise, işletim sistemine ait güvenlik servislerinin neredeyse tamamını kapatıp, iptal edebiliyor olması. Windows işletim sistemlerindeki otomatik güncelleştirmeler, Windows Güvenlik Merjezi,Windows Hata Raporlama da dahil olmak üzere çalışan 23 servisi işlevsiz hale getirebiliyor. Antivirüs sistemlerinin güncelleme fonksiyonlarını da kapatabilen solucan bu şekilde temizlenmesini engelleyerek, yayılımını kolaylaştırıyor.

Basında yer alan haberler bilgisayar kullanıcılarını Conficker solucanına karşı uyarırken, solucandan nasıl korunulması gerektiği ve nasıl temizlenmesi gerektiği konusunda herhangi bir bilgi bulunmuyor. Daha önceki versiyonları için güvenlik yamaları yayınlanmış olan solucanın en yaygın biçimde taşınabilir belleklerden bulaştığı biliniyor. Solucan taşınabilir belleklerdeki dosyaların işletim sistemi tarafından otomatik olarak açılması anında kendisini bilgisayara kopyalıyor. Birkaç dakika içinde de tüm kritik sistem dosyalarına kendisini yerleştiriyor. Virüsten korunmanın en temel yolu, Windows işletim sistemlerinde taşınabilir belleklerin otomatik açılması fonksiyonunun(Autorun) kapatılması. Bununla birlikte bu tür belleklerin güncellenmiş antivirüs yazılımları ile taranmadan kullanılmaması.