Vodafone neden hizmet veremiyor?

Vodafone yağış nedeniyle teknik sorun yaşıyoruz dese de abonelerin iletişim kuramamalarının bambaşka bir sebebinin olduğu ortaya çıktı.

Vodafone, İkitelli Basın Ekpres yolu üzerinde bulunan veri santralinin, yoğun yağış nedeniyle bu sabah saatlerinden itibaren kullanılmaz duruma geldiğini belirtti.

Yapılan yazılı açıklamada "Bu santralden hizmet alan İstanbul’un Kuzeybatısı ve Trakya bölgesindeki abonelerimizin bir bölümü şu anda iletişim sorunları yaşamaktadır. İlk adım olarak İkitelli binasındaki çalışanlarımız güvenli bir şekilde tahliye edilmiştir. Sistemin diğer veri santralleri üzerinden sağlıklı hizmet vermesi ve etkilenen abonelerimizin en geç gün sonuna kadar sorunsuz bir şekilde hizmet almalarını sağlamak üzere çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir" denildi

Neden hizmet alınamıyor?
soL'un görüşlerine başvurduğu Vodafone çalışanı Y. A., konuyla ilgili olarak "İkitelli'de her yıl su taşması yaşanır, bunu tüm Vodafone yöneticileri bilir. Ancak daha çok kazanmaya öyle çok konsantre olunmuş ki felaket olabileceği hep gözardı edilmiş" yorumunda bulundu.
Abonelerin hizmet alamamasının sadece teknik bir aksaklık olmadığını belirten Y. A., "Bir de işin başka yönü var 1 milyon kişinin hizmet alamaması ile ilgili... National Roaming (Ulusal dolaşım) denen bir konu var. Vodafone aboneleri, Vodafone şebekesine bağlanamadıklarında diğer operator şebekelelerine bağlanıp hizmet alabiliyor olmalıydılar. Operatörler arasındaki rekabet hiç de abonelerin faydasına değil görüldüğü gibi" dedi.

İngilizce'de Roaming olarak geçen dolaşım, bir mobil operatör abonesinin başka bir operatörün altyapıda kurduğu sistemden yararlanabilmesini sağlıyor. Örneğin bir cep telefonu abonesi yurt ışına çıktığında kendi operatörünün o ülkede dolaşım anlaşması yaptığı operatörün olanaklarını kullanabiliyor. Türkiye'de ise bu anlaşmalar operatörler arasında yapılmadığı için bir operatörün altyapısında yaşanan aksaklık diğer bir operatörden hizmet alınıp çözülebileceği halde doğrudan aboneleri etkiliyor.