TTNET'den tatmin etmeyen 'Phorm' açıklaması

TTNET, İnternet üzerinde kullanıcı aktivitesini takip eden casus yazılımlar üreten Phorm şirketi ile olan ilişkisine dair bir açıklama yaptı. TTNET, kullanıcı bilgilerinin işleme alınmadığını iddia etti.

Türkiye'de yüzde 90'lık payla İSS hizmeti veren TTNET son günlerde İnternet üzerinde kullanıcı aktivitesini takip eden casus yazılımlar üreten Phorm şirketi ve TTNET işbirliğinin gündeme gelmesi üzerine bir açıklama yayımladı. Açıklama şu şekilde başlıyor:

Gezinti, Türkiye’nin iletişim ve eğlence şirketi TTNET tarafından PT Reklam işbirliği ile kurulan, çevrimiçi ücretsiz bir hizmettir. Gezinti aracılığıyla kullanıcılara, ilgi odaklı içerik ve reklam sunulur. Bu hizmet, belirli siteler üzerinde oluşturulan özel alanlarda veya kullanıcıların ziyaret edeceği kişiye özel sayfalarda sunulmaktadır.

Teknoloji haberleri veren birkaç sitede bulunabilen ancak TTNET ya da Türk Telekom'un sitesinde yer almayan açıklamada özetle Gezinti hizmetinde TTNET'in PT Reklam ile birlikte çalıştığı, Gezinti hizmetine katılmanın kullanıcının takdirinde olduğu ve bu hizmetin sadece kullanıcının ilgilendiği içerik ve reklamları ona sağlayacak bir profil belirlenmesi amacıyla kullanılacağını belirtiliyor.

Web protokolü olan HTTP’nin ve ilk web browserın yaratıcısı Tim Berners-Lee bugün dünyada webin geleceğine dair en yetkin ve saygı duyulan isim. Web standartlarına dair en önemli kurum olan World Wide Web Consortium’un başkanı ona Berners-Lee, Phorm ve benzeri casus yazılımlar üreten şirketleri 'internetteki hainler' olarak nitelendirmişti. Nitekim British Telecom, Phorm'la yaptığı anlaşmayı iptal etmek zorunda kalmış ve daha sonra İngiltere'deki diğer iki İSS de Phorm ile yolunu ayırmıştı.

Gezinti hizmeti ile kullanıcının analiz edilen verilerini kullanıcının kimliği ile ilişkilendirilebilecek bilgilerden (internet hattı bilgisi, ad-soyad, adres bilgisi vb) bağımsız hale getirilerek, anonimleştirilir (isimsizleştirilir). Kullanıcıya kişiselleştirilmiş içerik ve reklam hizmeti sağlanır. Hizmet, en yüksek gizlilik, güvenlik ve performans standartlarını sağlamak üzerine kuruludur.

Yukarıda görüldüğü gibi profilin kişi ile ilintilendirilmeyeceği belirtilmiş ancak oluşturulan çereze bağlı profil ile TTNET hattı sahibinin ilişkilendirilmesi son derece mümkün ve kolay.

Açıklamada İnternet trafiğinin gözetlenmeyeceği ve arşivlenmeyeceği belirtilmiş ancak Phorm tam da bu tarz bir servisin alt yapısını hazırlıyor.

e-posta yazışmaları veya benzer iletişim bilgileri profilleme adı altında kaydedilmez ve arşivlenmez. e-posta (SMTP), sohbet veya dosya paylaşımı gibi diğer internet trafiği türlerini hiçbir şekilde işleme almaz.

Phorm ile ilişkinin netleştirilmediği açıklama şu cümle ile sonlanıyor:

“Phorm firması ve dünya genelindeki faaliyetleri ile ilgili sorularınızı kendileri yanıtlamaktan memnuniyet duyacaktır.”

PT Reklam ve Phorm ilişkisi:
TTNET'in işbirliği yaptığı PT Reklam, ABD ve İngiltere'de tutunamadıktan sonra Brezilya, Romanya ve Türkiye gibi ülkelere yönelen Phorm. Türkiye'de PT Reklam olarak ortaya çıkan şirketin Gezinti ile ilişkisi alan adı sorgulamalarını yapıldığı whois servisinden görülebilir:

Belli ki PT Reklam, Phorm'un yöneticileri tarafından Türkiye operasyonları için kurulmuş:


(soL - Haber Merkezi)