TRT'de skandal evrim haberi

TRT'de geçtiğimiz günlerde yayınlanan evrim karşıtı bir haber, AKP iktidarı sırasında gerçekleşen kadrolaşma ile evrim karşıtı yaradılışçı bağnazlığın kuruma sızdığını gösterdi.

Geçtiğimiz hafta içerisinde TRT 1'deki Habere Doğru programında "Darwin'i bitiren balık" başlığıyla evrim karşıtı bir haber yayınlandı. Ülkemizde Harun Yahya aracılığıyla yaygınlaştırılmaya çalışılan evrim karşıtı yaradılışçı görüşün öne sürdüğü "evrim yoktur, canlılar değişmeden günümüze kadar gelmiştir" varsayımı üzerine hazırlandığı tahmin edilen haberde, Endonezya açıklarında bulunan bir balığın 400 milyon yıldır hiç değişmediği öne sürüldü.

TRT'nin 400 milyon yıldır değişmeden günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş balık diye duyurduğu haberde birçok bilimsel çarpıtma ve asılsız bilgi bulunuyordu.

Bunlardan ilk göze çarpanı "Darwin'in evrim teorisini boşa çıkaran canlı örneklerden biri Endonezya açıklarında ilk kez görüntülendi" ifadesiydi. Latimeria adlı bir cinse ait bu canlı, Endonezya açıklarında ilk kez 1997 yılında keşfedilmiş ve Endonezya Bilimler Enstitüsü tarafından Latimeria menadoensis adıyla kayıtlara geçirilmişti. Diğer örneklerin de 1938'den bu yana dünyanın çeşitli bölgelerinde de ele geçirildiği biliniyordu.

Sudan karaya geçişi kanıtlayan önemli ara formlardan biri olan Coelacanth'lar, ilk fosil kaydı 410 milyon önce Orta Devoniyen'de görülen, lob yüzgeçli kemikli balıklar ve Coelacanthidae ailesine aitler. Ancak 80 milyon yıl önce, Kretase Dönemi'nde coelacanth'ların soyları tamamen tükenmişti.

Farklı bir cinse ait günümüz coelacanth'larının iki ayrı türü biliniyor. Fakat TRT'nin sunduğu haberdeki gibi, evrim karşıtı yayınlarda "yaşayan fosil" olarak öne çıkarılan, coelacanth'a benzeyen ve farklı bir aileden olan bu canlının hiçbir fosil kaydı bulunmuyor. 410 milyon yıl önce yaşamış coelacanth'lar ile, -kısa bir sürede sudan çıkıp oksijenli solunum yapabilmelerine rağmen, kayda değer farklılıklar taşımıyorlar.

Yani "yaşayan fosil" ifadesi açıkça bir çarpıtma.

Haberde dikkati çeken bir diğer nokta, Endonezya'da görüntülendiği iddia edilen balığın Kenya, Tanzanya ve Madakaskar civarında görülen türe ait olduğu. Endenozya'da yaşayan tür, haberdeki gibi mavi değil, kahverengi. sırf bu bile haberin doğruluğuna ve güvenilirliğine dair önemli bir soru işareti oluşturuyor.

"Şu kadar milyon yıldır değişmeyen canlılar vardır, o halde evrim geçersizdir" gibi bir tanımın hiçbir gerçekliği olmadığı biliniyor. Bu tür haberlerin asparagas olması bir yana, evrim karşıtlarının elinde "şu canlı bu kadar yılda evrimleşir" diye bir tablo olmadığından, böylesi öngörülerde bulunmaları söz konusu değil, çünkü evrim teorisi her canlının evrimleşmesi gerektiği gibi bir iddiada bulunmuyor.

Her canlının evrim hızı birbirinden farklı ve bunu çevre koşulları, beslenme imkanları gibi birçok etken belirliyor. Örneğin rekabetin çok az olduğu derin deniz ortamında evrim yavaş seyrederken, grip virüsleri gibi çok büyük bir hızla çoğalan ve dolayısıyla daha kolay mutasyona uğrayan organizmalar için bu süreç çok daha süratli işleyebiliyor.

(soL Haber Merkezi)