Tadilat nedeniyle yaklaşık altı yıl kapalı tutulan Tabiat Tarihi Müzesi geçtiğimiz Mayıs ayında açılmıştı. İçerisinde birçok araştırmada toplanan 10.000 adet materyalin sergilendiği müzede, insan evrimi bölümü de bulunuyordu. Müze açılışını yapan bakan Taner Yıldız, evrim karşıtı tutumunu burada da devam ettirmiş ve teoriye inanmadığını açtığı müzedeki binlerce materyallere rağmen söyleyebilmişti.
Müzedeki bilimsel materyallerle bakanlık arasındaki tezatlık açılış sonrası da sürmüş görünüyor. Çünkü bugün MTA Tabiat Tarihi Müzesi’nin sitesi sansüre uğrarken çocuklar için hazırlanan kitapçıkta da bilim dışı sitelerin kaynak olarak kullanıldığı görülüyor.
Müze sitesi açılışı döneminde "Yerküre’nin milyonlarca yıldan günümüze kadar geçirdiği değişimler ve dönüşümlerin 'canlılar' dünyası üzerindeki etkilerini ele alan, bu değişimlerle ilişkili olarak organizmaların geçmişten günümüze kadar uzanan uzun yolda birbirleriyle olan soy ilişkilerini inceleyen, tüm organizmaların başlangıçta bir hücreli olduğunu, ilkel ortak bir atadan dallanarak çeşitlendiğini ve birbirleriyle yakın veya uzak soy ilişkilerine ve genlere sahip olduğunu savunan ve günümüzde genetik bilimindeki gelişmelerle de desteklenen 'Evrim Kuramı', Doğa Bilimlerinin ve Paleontolojinin temelini oluşturmaktadır. Paleontolojiye (eski canlılar Bilimi) ve Biyolojiye ilişkin örnekler Müzenin Birinci katında sergilenmektedir. Bu katta Yaşamın Evrimini anlatan çeşitli bölümler, Organizmaların çeşitliliğini, atasal ilişkilerini, soy bağlarını ve ortamsal adaptasyonlarını anlatan geçmişten ve günümüzden pek çok örnek sergilenmektedir" biçiminde tanıtım yaparken bugün tanıtımını “dünyamızda tek hücrelilerle başlayan yaşamın, çok hücrelilere, omurgasız ve omurgalılara, memelilere ve primatlardan modern insana geçiş süreçlerine ait örnekler birinci katta sergilenmektedir” biçiminde kısaltılmış.
Çocuklara evrim yok, Harun Yahya var!
Aynı sitenin çocuklar için hazırlanmış “Müze Çocuk” bölümünde, müze eğitim uzmanı tarafından derlenmiş kitapçıklar bulunuyor. Kitapçık derlemeleri için kaynak olarak Bilim ve Teknik Dergisi ve herhangi bir bilimsel referansı olmayan popülerbilgi sitesi kullanıldığı yazıyor. Popülerbilgi sitesi, doğrudan evrim karşıtı bir içeriğe sahip ve sitenin bir Harun Yahya sitesi olduğu verilen bağlantılardan anlaşılıyor.
Dosyada "fillerin hortumunun birden fazla işleve sahip olduğunun, hem tonlarca ağırlıkta ağaç gövdelerini taşıyabilirken hem de bir bezelyeyi yerden alabileceğinin, yıkanmak ve içmek için 4 litre su taşıyabileceğinin" öğrenilmesinin ardından, kaynak gösterilen sitedeki Filler ve Hortumları sayfasına giden bir kişi "fil hortumunun özel olarak tasarlanmış bir organ olduğu, yaratılıştaki kusursuzluğu gösterdiği, akıl ve vicdan sahibi bir kişinin bunun yaratılmış olduğunu anlamakta zorlanmayacağı, bu mükemmel organın tamamen tesadüfler sonucu oluştuğunu savunan evrimcilerin iddiasının son derece gülünç olduğu" ifadesiyle karşılaşıyor.
(soL - Bilim)