Phorm hisseleri formunda!

Sharecast adlı finans şirketinin haberine göre Phorm’un hisselerinin değeri Türkiye’deki TTNET’le işbirliğinin ilk meyvelerini almasından itibaren arttı.

Phorm’un CEO’su Kent Ertuğrul, “İnternet Servis Sağlayıcılar ile girdiğimiz işbirliği ile reklam piyasasında iyi bir alternatifin olduğunu gösterdik” dedi. Ertuğrul, “Türkiye’deki işimizin geleceğinden çok umutluyuz ve mükemmel ilk sonuçları kullanarak agresif bir şekilde ciro yapmaya odaklanacağız” dedi.

Phorm ve TTNET hakkında suç duyurusu yapıldı
Bu arada, geçtiğimiz gün Alternatif Bilişim Derneği Phorm ve TTNET hakkında suç duyurusunda bulundu. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Keleş tarafından savcılığa yapılan suç duyurusunda TTNET ve Phorm’un Türkiye ayağı olan PT Reklam Çözümleri firmasının TCK 132,134 ve 135. maddelerden yargılanması istendi.

Phorm fişliyor
Phorm’un Türkiye’de TTNET ile birlikte kurduğu sistem, kullanıcının tüm internet trafiğini inceliyor, yönlendiriyor, kendi parametrelerine göre kaydediyor ve içeriği değiştirebiliyor. Teknik olarak bunun kişileri fişlemekten farkı yok. Phorm, küresel pazarda casusluk yazılımları üreten bir şirket olarak oldukça kötü üne sahip ve bu nedenle şirket yeni pazarlara yeni isimlerle girmiş. Phorm, ABD, İngiltere gibi ülkelerden kovulmuş durumda. Phrom’un Türkiye’de fiili olarak tekel İnternet Servis Sağlayıcısı olan TTNET ile bu sene başlayan işbirliği ise tüm hızıyla devam ediyor.

Ana akım medya “görmedi”
Phorm’un Türkiye’deki aktivitesine dair rahatsızlık uzunca bir süredir dile getirilmiş, ancak ana akım medya bu tepkileri göz ardı etmişti. Bu hafta başında Radikal’den Bilişim yazarı Serdar Kuzuloğlu’nun Phorm’un imajını düzeltmek amacıyla yazdığı yazı ise, şüpheleri yatıştırmak bir yana Phorm’a ve TTNET’e duyulan tepkiyi daha da arttırmıştı.

Phorm'un Türkiye trafiği
Phorm şirketine ait olan ve kullanıcı ile bağlanacağı web sitesi arasına giren Phorm sisteminin bilgi aktardığı, kişiselleştirilmiş bilgilerin saklandığı oix.net sitesinin trafiği aşağıda görüleceği gibi bu sene oldukça yüksek bir trafik alıyor. Başka bir deyişle Phorm, Türkiye’deki internet kullanıcılarının bilgilerini incelemeye, kaydetmeye tam hız devam ediyor. Aşağıda alexa.com adlı web trafiği izleyicisi şirketin verilerine göre oix.net'in tüm dünyadan son altı ayda aldığı trafik görülüyor:

Bir sonraki grafikte ise oix.net'e gelen trafiğin dünyadaki dağılımı görülüyor. Alexa.com'un verilerine göre bu trafiğin yüzde 68'i Türkiye'den geliyor:

(soL - Haber Merkezi)