Pardus 2009 çıkıyor!

TÜBİTAK bünyesinde geliştirilen yerli işletim sistemi Pardus'un son sürümü bugün çıkıyor. Özgür yazılım dünyasındaki bir çok yenilikten yararlanan Pardus 2009, bu sürüme özel kimi öğeler de içeriyor.

En son kararlı sürümü "Pardus 2008.2 Canis Aureus", 30 Ocak 2009'da yayınlanan Pardus'un yeni sürümü bugün bilgisayar kullanıcıları ile buluşuyor. Pardus'un internet sitesinden ve diğer sunuculardan indirilebilecek olan Linux tabanlı işletim sistemi olan Pardus, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde yürütülen Ulusal Dağıtım projesi kapsamında geliştirildi.

Kararlı sürümden önceki son deneme sürümü Pardus RC2'yi bir süre önce yayınlayan Pardus, bu süre içerisinde bir çok iyileştirme yaptı. Kullanıcıların karşılaştığı hataları ve önerilerini bildirmesi ile son halini alan Pardus 2009 önemli kimi yenilikler barındırıyor.

Masaüstü ortamı olarak KDE'nin son sürümünü kullanan Pardus, Linux çekirdeği 2.6.30.1, OpenOffice.org ofis araçları 3.1.0.6, Mozilla Firefox Internet tarayıcı 3.5, Gimp 2.6.6, Xorg 1.6.2, Python 2.6.2 ve daha pek çok yenilik ile birlikte geliyor.

İşletim sistemini kurduğunuzda donanımları tanıtmak, ilgili yazılımları internetten aramak, yeni programlar yüklemekle uğraşmak gibi sorunlar özgür yazılım dünyasında söz konusu değil. Pardus, her zaman olduğu gibi tüm masaüstünde Türkçe yazım denetimi, İnternet araçları, ofis yazılımları, çokluortam (resim, müzik, video vb) oynatıcıları, oyunlar ve sayısız yazılım ile kullanıcılarının tüm gereksinimlerini karşılayacak tek bir CD olarak geliyor.

CD istenebilecek

Pardus 2009'un internete dağıtımının başlamasıyla birlikte, yeni bir uygulama daha başlıyor. Daha önce Ubuntu gibi Linux dağıtımlarının da yaptığı gibi adrese CD gönderilecek. Bunun için tek yapılması gereken, "özgürlükiçin" internet sitesindeki formu doldurmak.

İstek formunu doldurduktan sonra e-posta adresinize, bilgilerinizi onaylamanız için bir e-posta gönderilecek. Gönderilen e-postada bulunan onay linkine tıkladıktan sonra CD'niz bir hafta içinde kargoya verilecek. Kargonuza ait takip numarası daha sonra e-posta adresinize gönderilecek. Bu sayede kargonuzun nerede olduğunu an be an takip edebileceksiniz. CD'ler kargoya "alıcı ödemeli" olarak verilecek. Böylece uygun bir kargo ücreti dışında CD temini için hiçbir ücret ödemeyeceksiniz.

Bir hafta beklemek istemiyorsanız 1 GB'dan daha küçük olan işletim sistemini internetten indirip, kurulum CD'nizi hazırlayabilirsiniz.

soL - Haber Merkezi