Norveç'ten OOXML'ye kısmi veto

Norveç Hükümeti, kamu kurumları arasında e-posta yoluyla yapılan belge değişimlerinde OOXML kullanılmasını engelleyen bir karar aldı. OOXML, Microsoft'un tekelini koruma çabası olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

Ozgurlukicin.com internet sitesinin haberine göre Norveç Hükümeti, OOXML'ye kısmi veto anlamına gelen bir karar aldı.
Habere göre Norveç Hükümeti çeşitli amaçlar için veri standartlarını kapsayan yeni kataloğa, çok açık bir cümle ekledi: "Kamu kurumları e-posta yoluyla belge değişimi için ODF (sürüm 1.1) ve PDF dışında diğer dosya biçimleri kullanmamalıdır." Bu ifade belgelerde OOXML'nin kullanımının yasaklanması anlamına geliyor.

Microsoft'un desteklediği ve tekelci yaklaşımlar içeren OOXML'e yönelik dolaylı bir yasak anlamına gelen bu kural, 1 Ocak 2011 itibariyle yürürlüğe girecek.

OOXML nedir?
OOXML, Microsoft tarafından geliştirilen ve Avrupa Bilgisayar Üreticileri Birliği (ECMA) tarafından standart olarak kabul edilen dosya biçimi olarak biliniyor. Bir dosya biçimi metinler, tablolar, fotoğraflar gibi çeşitli verilerin nasıl saklanıp düzenleneceğini belirliyor. Eğer bu dosya biçimi sadece belli yazılımlar tarafından okunulup kaydedilebiliyorsa zaman içerisinde o yazılıma dair kullanıcılarda bağımlılık oluşuyor ve programı üreten şirket için düzenli bir gelir sağlayıcı faktör haline geliyor. Kullanıcılar ve özellikle kamu tarafından kullanılan bu tür dosya biçimleri aynı zamanda bilginin ileriye dönük saklanabilirliğine dair bir tehdit içeriyor. Arşive kaldırılan ama gelecekte nasıl açılıp/kaydedileceği bilgisi olmayan bir dosya biçimi, bilgilerin çöp olmasına yol açabiliyor.

Office Open XML anlamına gelen OOXML "standart"ı açık ve özgür bir dosya biçimi tanımlamadığı için bahsedilen türde dosya biçimleri arasında yer alıyor. Örneğin, OOXML'in içerdiği teknolojilerden bir kısmının patentlenmiş durumda olduğu biliniyor. Standart yeterince açık olsa ve kabul edilse dahi, bu standardın içerdiği teknolojileri kullananlara ileride Microsoft tarafından dava açılabilme olasılığı var. OOXML'nin bir standart olarak kabul edilmesi, tekel niteliğindeki bir firma tarafından geliştirilen ve bazı hakları saklı olan bir ürünün standartlaştırmak ve o firmanın mutlak denetimini sağlamak anlamına geliyor.

OOXML nereden çıktı?
2006 yılında OASIS OpenDocument adıyla da bilinen ve herkesin kamusal bilgiye hızlı, eşit, ücretsiz ve özgürce ulaşabileceği bir yapı hedefine ulaşılmasını sağlayan bir standart doğdu. OpenDocument, özgür ve herkese açık bir XML doküman belirtimi standardı (ISO/IEC 26300:2006). OpenDocument standardı sadece özgür ve güvenilir olmakla kalmayıp, devletleri ve vatandaşlarını da belli bir yazılım markasının ürünlerine mahkum olma zorunluluğundan kurtarıyor. Bu nedenle bir çok devlet yazışmalarını ve arşivlerini OpenDocument formatında saklıyor.

OpenDocument dosya biçimlerinin uluslararası ISO standardı olarak kabul edilmesi üzerine, pek çok ülkede "özgür ve açık standartlar" kullanma eğilimi artış gösterdi. Bu gelişmeden rahatsız olan ve OASIS üyesi olmasına karşın OpenDocument'ın standartlaşması aşamasında işbirliği davetlerini reddeden Microsoft, kendi Office serisi ürünlerinde kullanacağı XML tabanlı dosya biçiminin bir ISO standardı olarak kabulü için çalışmalara başladı.

OOXML'ye hayır demek için sebepler

  • Bu dosya biçimi tek bir yazılım firması tarafından destekleniyor.
  • Bu standart, bilgiye özgür ve açık standartlarla erişimi engellemeye yönelik bir girişim.
  • Büyük kısmı hâlâ çözümlenmemiş 3000'den fazla soruna sahip bir standart.
  • Bu yeni standart, Microsoft'un pek çok patentli teknolojisine atıflarda bulunması nedeniyle, OOXML'yi kullanacak yazılım firmalarının üzerinde bir patent/mahkeme kılıcının sallanması anlamına geliyor.

(HABER MERKEZİ)