Nasa: Geçmişte Mars'ta hayat olması ihtimali yüksek

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kaya örneklerindeki minerallerin analizinin geçmişte Mars'ta hayatın var olmuş olabileceğini gösterdiğini açıkladı.

Curiosity'nin topladığı kaya örneklerinin analizi Mars'ta eskiden yaşamı destekleyen koşulların var olabileceğini gösterdi.

Nasa'nın Mars'a gönderdiği gelişmiş robotik bir bilim laboratuvarı olan Curiosity, geçtiğimiz ay Gale Krateri'nde eski bir akıntı yatağı yakınındaki tortul kayaçlardan örnek toplamış ve bunları toz haline getirerek analiz etmişti. Bilimciler, bu analiz sonucunda bazıları yaşam için temel kimyasal maddelerden olan sülfür, nitrojen, hidrojen, oksijen, fosfor ve karbon tespit ettiklerini açıkladılar.

Curiosity'nin örnek topladığı kaya, kil ve sülfat mineralleri ve diğer kimyasalları barındırıyor. Bu kayanın bulunduğu çevre Mars'ın antik döneminde, yani milyonlarca yıl önce, ıslaktı ve Mars'taki diğer benzerlerinden farklı olarak aşırı bir biçimde oksitlenmeye, asitlenmeye ve tuzlanmaya uğramamıştı. Mars'ın eskiden bugünkü dondurucu iklimine kıyasla daha ılıman ve nemli olduğu, yüzeyinde sıvı bulunduğu tahmin ediliyor.

Nasa görevlisi David Blake'e göre kil mineralleri kaya örneğinin en az yüzde yirmilik bir kısmını oluşturuyor. Bu kil mineralleri, görece saf su ile magmatik minerallerin etkileşimiyle oluşuyor. Bir başka Nasa yetkilisi Paul Mahaffy, bu buluşun ne anlama geldiğini “Örnekte tespit ettiğimiz kimyasal içeriklerin çeşitliliği etkileyici ve bunların etkileşimleri mikroorganizmalar için kimyasal enerji kaynağı olabileceğini gösterir.” diyerek ifade ediyor.

Bilimciler, Curiosity ile bu eski akıntı yatağı bölgesinde birkaç hafta daha çalışmayı planlıyorlar. Yedi ay önce, üzerinde bulunan birçok bilimsel araçla birlikte, keşif ve araştırma göreviyle Mars'a indirilen robot Curiosity, Gale Krateri'nde çalışmaya devam ediyor.

Onur Özen (BilimsoL)