Microsoft'un 7 günahı: Tekel

Microsoft basit bir yazılım firması değil, bir tekel. Her tekel gibi gelişmenin önündeki en büyük engel ve aslında bütün "günahları"nın altında yatan ana sebep bu.

Microsoft, tekel olmasının avantajlarını kullanarak yazılım ve donanım alanında tam bir egemenlik kurmuş durumda. Programcılar Windows işletim sisteminin standartlarına uygun yazılımlar üretiyor, donanım firmaları ise atacakları adımları her durumda Microsoft'a göre belirliyor.

Microsoft’un günahları, sınırları ve yetersizlikleri belli çevrelerce iyice kavranmış durumda olsa da, bilgisayarı önceden Windows kurulmuş olarak alan ve Microsoft’a muhtaç olmadıklarını bilmeyenler hala büyük bir çoğunluğu oluşturuyor. Bu bilgisizliği yaratan ve bundan yararlanan Microsoft, Windows Vista ile pek çok bilgisayar kullanıcısını bu yeni işletim sistemini kullanabilmek için bilgisayarlarını değiştirmek zorunda bıraktı. Son gelen haberlere göre Amazon.co.uk’de, GNU/Linux destekli bilgisayarların geri iadesini çabuk ve kolay bir şekilde halletmek mümkün!

Daha da kötüsü bilgisayar üreticileri hala bilgisayar alırken, Windows’suz bir bilgisayar alabilme olanağınız olduğunu söylemiyorlar. Önceden Windows vergisinden kurtulmanız kendi makinanızı kendinizin kurmasıyla mümkünken Windows buna da el attı. NewEgg gibi siteler en karlı kampanyalarını Windows’un OEM (Original Equipment Manufacturer – Orjinal Ekipman Üreticisi) kopyalarının satımı üzerinden yapıyorlar. İnsanlar Windows’suz bilgisayarlar sormalarına rağmen, Microsoft bilgisyarlarını Windows yüklenmemiş olarak sunan satıcılardan zorla rapor istiyor.

Geçtiğimiz aylarda Microsoft’la hükümet sözleşmesi imzalayarak 14 milyon İsviçre frangı karşılığı lojistik bürosunda Windows bilgisayarların kulanımı ile bakım ve destek anlaşması yapan İsviçre hükümeti, bunun ülkedeki Microsoft tekelini arttıracak olması nedeniyle GNU/Linux dağıtıcıları tarafından dava edildi.

Avrupa hükümetlerinin sözde özgür yazılım taraftarı söylemlerine karşın Microsoft’un yeterli bir alternatifi olmaması bahanesiyle davranmaları büyük tepki topluyor. Gerçekte Microsoft’a daha bile iyi alternatif oluşturan birden fazla özgür yazılım seçeneğinin kullanımıyla yılda 600 milyon pound tasarruf edilebileceği yine geçtiğimiz yıl içerisinde İngiltere tarafından beyan edilmişti.

Microsoft birçok örnekte tekel konumunu sürdürebilmek için lobi faaliyetlerine giriyor, küçük ve yaratıcı çoğu firmayı ve teknolojilerini yutarak işlevsiz hale getiriyor, donanım alanını kendine bağımlı tutarak bu alandaki gelişmenin tek yönlü ilerlemesine yol açıyor. Microsoft'un bu yüzden en büyük günahı kapitalist ekonomide bir tekel olmasından kaynaklanıyor.


Bilgisayar kullanıcılarının yazılımları kullanma, kopyalama, özelleştirme, dağıtma ve yazılımların üzerlerinde çalışma hakkını savunma amaçlı kurulan Özgür Yazılım Vakfı (FSF), başlattığı Windows'un 7 Günahı kampanyasıyla Microsoft ve telif haklı yazılım hakkında duyarlılığı arttırmayı hedefliyor.

http://windows7sins.org adresinde başlatılan kampanya, Microsoft'un eğitimden standart belirlemeye, tekel oluşturmadan güvenliğe yedi başlıkta işlediği suçları, yürüttüğü lobi faaliyetlerini aydınlatıyor.
Başlattığımız yedi günlük bir yazı dizisiyle Microsoft'un bu başlıklarda neler yaptığını Türkiye ve dünya özelinde sizlerle paylaşıyor olacağız.

Yarın: Microsoft'un 7 Günahı - DRM