Microsoft'un 7 günahı: Standartlar

Microsoft tekel olmasının avantajlarını kullanarak mevcut yazılım ve içerik paylaşım standartlarını kendi egemenliğini pekiştirecek şekilde belirlemeye çalışıyor.

Farklı bilgisayar sistemleri ve programlarını kullanan kullanıcıların içerik ve bilgiyi paylaşmaları ancak belirli standartların oluşması ile mümkün. İnternette yer alan bir sayfanın tarayıcısı ya da işletim sistemi ne olursa olsun her kullanıcı tarafından aynı şekilde görülmesi, hazırlanan bir dokümanın farklı programlar ile açılabilmesi ancak belli standartların oluşturulması ve daha önemlisi desteklenmesi ile mümkün.

Microsoft’un 7 günahı
arasında pazarda tekel olmasının avantajı ile sürekli olarak mevcut standartları bozma ve kendi standartlarını oluşturmaya çalıştığı biliniyor.

OOXML başımıza neler açacak?
Microsoft’un standartları kendi arzuları doğrultusunda belirleme çabalarının en son örneğini belgeler, tablolar gibi ofis dokümanlarının programlar tarafından nasıl okunup yazılacağını belirleyen ofis dosya standartı konusunda yaptıkları oluşturuyor. Microsoft, OOXML adını verdiği bu standartın uluslar arası bir standart olması yönünde lobi çalışmaları ile kişi ve kurumları kendisine bağımlı hale getirmeye çalışıyor.

Microsoft Ofis adıyla bilinen program topluluğunu yaygınlaştırmayı ve çoğu durumda devletler nezdinde standart haline getirmeyi çalıştıran OOXML, özgür yazılımcılar tarafından 6,000 sayfalık bir çöplük olarak tanımlanıyor. OOXML spesifikasyonu içerisinde aynı zamanda birçok patentli bölüm bulunuyor, bu özelliği bu standarta uymaya çalışsanız bile sürekli olarak mahkeme ve dava süreçlerinden geçeceğiniz olarak yorumlanıyor.

Bu web sayfasını niye bozuk görüyorum?
İnternet kullanıcılarının çoğunlukla karşılaştıkları bozuk görünen web sayfalarının arkasında da Microsoft bulunuyor. İnternet sayfalarını geliştirenler, bu sayfaları göstermeye yarayan tarayıcı programlarının hepsinde aynı ekran görüntüsüne sahip olmak için w3.org tarafından belirlenen internet standartlarına uymaya çalışıyorlar. Microsoft ise bu standartlara uymayarak, çoğu durumda sadece Internet Explorer (IE) ile doğru görüntülen web sayflarını yaygınlaştırmaya çalışıyor.

İnternet üzerinde yer alan milyonlarca sayfa, tekel durumundaki IE’ye göre yapıldığı için aslında tek suçları standartları desteklemek olan Firefox gibi diğer tarayıcılarda düzgün görünmüyor. Bu durum hem site geliştiricileri için farklı tarayıcıları desteklemek gibi bir zorluk oluşturuyor hem de internet kullanıcılarının içeriğe bozuk ulaşmalarına yol açıyor.


Bilgisayar kullanıcılarının yazılımları kullanma, kopyalama, özelleştirme, dağıtma ve yazılımların üzerlerinde çalışma hakkını savunma amaçlı kurulan Özgür Yazılım Vakfı (FSF), başlattığı Windows'un 7 Günahı kampanyasıyla Microsoft ve telif haklı yazılım hakkında duyarlılığı arttırmayı hedefliyor.

http://windows7sins.org adresinde başlatılan kampanya, Microsoft'un eğitimden standart belirlemeye, tekel oluşturmadan güvenliğe yedi başlıkta işlediği suçları, yürüttüğü lobi faaliyetlerini aydınlatıyor.
Başlattığımız yedi günlük bir yazı dizisiyle Microsoft'un bu başlıklarda neler yaptığını Türkiye ve dünya özelinde sizlerle paylaşıyor olacağız.

Yarın: Microsoft'un 7 Günahı - Güvenlik