Microsoft'un 7 günahı: Gizlilik

Özgür Yazılım Vakfı (FSF)’nın “Windows’un 7 günahı” başlığı altında başlattığı bilgilendirme kampanyası, Microsoft’un kişisel gizliliği ihlal eden uygulama ve planlarını da inceliyor.

Microsoft ve başka birçok yazılım üreticisi, “güvenilir işlem” dedikleri bir plan ve Windows Orijinal Ürün Avantajı (Windows Genuine Advantage) dedikleri bir yazılım ile yeni bilgisayarınızın kendilerine itaat etmesini sağlamayı çalışıyorlar. Çoğu bilgisayar kullanıcısının, "Orjinal ürün kulllanmıyorsunuz" şeklinde aldığı mesajla tanıdığı bu uygulamanın, kullanıcı gizliliği açısından çok ciddi sonuçları olması söz konusu.

Windows Orijinal Ürün Avantajı, Windows’un bilgisayarınızı uzaktan kontrol etmek için geliştirdiği sistem. Bu sistem, donanımınızın çeşitli kısımlarını tarıyor ve Windows’un “onaylı” bir versiyonunu kullanıp kullanmadığınızı doğruluyor. WGA sistemi bir zorunlu izleme sistemi eğer Microsoft “onaylı” ürün kullanmadığınıza karar verirse, bilgisayarınızın işlerliğini kısıtlayabilir. Şu sıralar Microsoft, WGA’nın şunları kontrol ettiğini doğrulamakta:

* Bilgisayar markası ve modeli
* BIOS
* MAC adresi
* Bilgisayarınıza atanmış özel bir numara – Evrensel Tek Kimlik (Globally Unique Identifier veya GUID)
* Sabit sürücü seri numarası
* İşletim sisteminin bölge ve dil ayarları
* İşletim sistemi versiyonu
* PC BIOS bilgisi (marka, versiyon, tarih)
* PC üreticisi
* Yerel kullanıcı ayarları
* Doğrulama ve yükleme sonuçları
* Windows veya Office ürün anahtarı
* Windows XP ürün ID’si

WGA, şimdiye kadar yazılımın silinmesi de dahil bir takım gizlilik sorunlarına sebep oldu. Microsoft’un kritik güncelleme prosedürlerinin parçası olarak otomatik güncellenen WGA, kullanıcılara Windows’un denetleyebileceği sistem değişiklikleri dışında çok az seçenek bırakıyor. Şimdiye kadar pek çok kişi WGA’nın casus yazılım (spyware) olduğunu iddia etti ve Microsoft’un, bu iddiayı reddetmesine rağmen, halen neyin gizliliğinize saldırı olduğuna karar verme yetkisi bulunuyor.

Windows 7 için Microsoft ürünün adını Windows 7 Aktivasyon Teknolojileri (WAT) olarak değiştirecek, ancak işlerlik aynı kalacak.

Bir “güvenilir işlem” şeması olarak Microsoft’un kullandığı versiyon “Palladium” olarak adlandırılıyor. Telifli programlar daha önce de kötü amaçlı özellikler içermekteydi, ancak Palladium bunu evrensel hale getirecek.

Hollywood ve plak şirketleri, indirilen video ve müziklerin yalnızca belirlenmiş bir tek bilgisayarda kullanıldığından emin olmak için Palladium’dan yararlanacak ve “ruhsatlı” dosyaların paylaşımı tamamen imkansız hale gelecek.

Bu tür aldatıcı işlemler özgür işletim sistemlerinin ve özgür yazılımla geliştirilmiş uygulamaların varlığını tehlikeye sokmakta, çünkü sonuçta bunları çalıştıramayabilirsiniz.

Aldatıcı işlemlerin bazı versiyonları, işletim sistemine spesifik bir şirket tarafından izin verilmiş olmasını gerektirecek bunun sonucunda ücretsiz işletim sistemleri yüklenemeyecek. Aldatıcı işlemlerin bazı versiyonları ise, tüm programların işletim sistemi üreticisi tarafından onaylanmış olmasını gerektirecek yani bir vadede Microsoft'un onaylamadığı yazılımlar Windows işletim sisteminde çalışamayacak.


Bilgisayar kullanıcılarının yazılımları kullanma, kopyalama, özelleştirme, dağıtma ve yazılımların üzerlerinde çalışma hakkını savunma amaçlı kurulan Özgür Yazılım Vakfı (FSF), başlattığı Windows'un 7 Günahı kampanyasıyla Microsoft ve telif haklı yazılım hakkında duyarlılığı arttırmayı hedefliyor.

http://windows7sins.org adresinde başlatılan kampanya, Microsoft'un eğitimden standart belirlemeye, tekel oluşturmadan güvenliğe yedi başlıkta işlediği suçları, yürüttüğü lobi faaliyetlerini aydınlatıyor.
Başlattığımız yedi günlük bir yazı dizisiyle Microsoft'un bu başlıklarda neler yaptığını Türkiye ve dünya özelinde sizlerle paylaşıyor olacağız.

Yarın:[no-glossary] Microsoft'un 7 Günahı - Bağımlılık[/no-glossary]