İnternet'te 'cadı avı'

İngiltere'de bir çift, ismini bile duymadıkları bir bilgisayar oyununu oynamakla suçlandı.

soL (DIŞ HABERLER) 'Which?' bilgisayar dergisinin yaptığı araştırmaya göre İngiltere'de binlerce kişi hakkında korsan yazılım kullanma davası açılmış durumda. Bu davaların özelliği, davalıların internet üzerinden tespit edilmiş olması. Davacı durumundaki şirketler internet korsanlığı konusunda uzmanlaşmış olan şirketlerle anlaşarak kullanıcıların yaptıkları paylaşımları izliyor. Telif hakkı kendilerinde olan dosyaları kullanıcıların bilgisayarında tespit ettiklerinde, kullanıcıların IP adreslerini alarak mahkemeye başvuruyorlar. Mahkemeler IP ve tarih bilgisini internet servis sağlayıcılara verdiğinde, kullanıcıların kimlik bilgilerini alabiliyor.

Geçtiğimiz sene Gill (54) ve Ken Murdoch (66) çifti, araba yarışıyla ilgili bir Atari oyununu internette paylaştıkları gerekçesiyle suçlanmıştı. Gill Murdoch konuyla ilgili görüşleri sorulduğunda, "Hiç bir zaman oyun ya da paylaşım programımız olmadı, hatta bize iletilen suçlama mektubunu görene kadar program paylaşımının ne olduğunu dahi bilmiyorduk" demiş, sonrasında düşen davada skandal mektubu gönderen hukuk şirketi suçlanmıştı.

İnternet'ten dosya paylaşımı son yılların önemli gündemlerinden birini oluşturuyor. Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği(RIAA)'nin açtığı davada Jammie Thomas isimli bir kişi 1.9 milyon doların üzerinde para cezasına çarptırılmıştı. Thomas, 24 adet müzik parçasını paylaşım yazılımları ile indirmekle suçlanmıştı.

Uzmanlar, yazılım şirketlerinin, uygulamaları yaygınlık kazanana kadar korsan olarak kullanılmasına ses çıkarmadıklarını, sonrasında ise bu tür yöntemleri kullandıklarını belirtiyorlar.