İnsan Yapımı "Kuyrukluyıldız"

19 yıl önce ESA/NASA işbirliği içinde yörüngeye oturtulan Ulysses uydusu dün gönderilen son komutlarla uzay uçuşunu tamamladı.

soL (DIŞ HABERLER) 1991 yılında NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) işbirliği içerisinde Discovery uzay mekiğinden ayrılarak görevine başlayan Ulysses uzay aracı aldığı son komutlarla uçuşunu tamamladı. Ulysses, yıllar boyunca güneşin manyetik kutupları etrafında dolaşarak, güneş ve uzayda bulunan manyetik parçacıklarla ilgili bilgiler toplamıştı. Bu bilgiler ışığında hem uzayda bulunan manyetik parçacıkların astronotlara ve diğer uzay araçlarına verebilecekleri zararlar konusunda çalışmalar yapılmış hem de güneş yüzeyinde meydana gelen manyetik patlamalar derinlemesine incelenebilmişti.

Ortak çalışan iki uzay ajansı daha önceleri, Ulysses'in görevine 1 sene daha devam etmesine karar vermiş olsalar da, eski teknoloji yakıt pilleri taşıyan aracın, güç sorunları yaşaması sonucu aracın görevine daha erken son vermeye karar verdiler. Böylece aracın kontrolden çıkıp Dünya üzerine düşmeden güneşin yörüngesinde dönmeye devam etmesi sağlanacak. Bu özelliği dolayısıyla Ulysses için, insan yapımı ilk kuyrukluyıldız tanımlaması yapılıyor. bir kuyrukluyıldız gibi sonsuza dek zararsız bir şekilde dönmeye devam etmesi sağlanacak.