İklim zorlaştıkça şarkılar güzelleşiyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre iklim değişikleriyle kuşların ötüş karmaşıklığı arasında bir ilişki var. Bu ilişkinin evrimin işleyişinin önemli mekanizmalarından birini açıklayabileceği savlanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'den bir grup bilim insanı değişken iklimlerde yaşayan alaycı kuşların daha karmaşık şekilde öttüklerini ortaya koydu.

Current Biology dergisinde çıkan araştırmaya göre erkek kuşların dişileri etkilemek için seslendirdikleri karmaşık melodiler kuşun zekasını ortaya koymaya yarıyor. Araştırmaya göre dişiler, zor iklim koşullarında hayatta kalacak kadar zeki olduklarını ötüş yetenekleriyle gösteren erkekleri tercih etme eğiliminde oluyorlar.

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Ulusal Evrim Sentez Merkezi'nden Carlos Botero, çok çeşitli alaycı kuşları incelediklerini, ötüşlerini kaydettiklerini ve bu kayıtlardaki örüntüleri araştırdıklarını anlatıyor. Botero, kuşların yaşam koşullarındaki iklim değişiklikleriyle söyledikleri şarkıların karmaşıklığı arasında bir ilişki bulmanın son derece heyecan verici olduğunu belirtiyor.

"Kuşlar ötme yeteneğini doğuştan getirmiyorlar, öğrenmeleri gerekiyor" diyen Botero, "Erkeklerin daha değişken iklimlerde daha çeşitli melodiler seslendirebilmesi zekanın eşeysel seçilimini örnekleyebilir" şeklinde konuşuyor.

Yerel iklim değişikliklerinin bir bölgedeki yaşamın ne kadar zorlaştığının iyi bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Doktor Botero, "Hava koşulları tahmin edilemez olduğunda hayatta kalma ve üreme daha karmaşık hale gelir çünkü ne zaman ve ne kadar süreyle yiyecek bulunabileceğini bilmek mümkün olmaktan çıkar" diye konuşuyor.

Botero, kuşlardaki bu basit ve ölçülebilir davranışın insanda dil, müzik ve sanat gibi yeteneklerin evrimine ilişkin ipuçları yakalamak için kullanılabileceğini de sözlerine ekliyor.