Hükümetin e-beceriksizliği

Kamu kurumlarına ait internet siteleri, ya hacklenerek ya da gizli olması gereken bilgileri ortalığa saçarak gündeme geliyor.

soL (HABER MERKEZİ) AKP hükümeti bilişim alanında önemli ilerlemelere imza attığını iddia ederken, kamu kuruluşlarının internet siteleriyle ilgili olumsuz haberler basında yer almayı sürdürüyor. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın sitesinin hacklenip "seks hattı" linkinin yerleştirilmesi tartışmalara neden oldu.

"Ne skandalı"
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, seçim gezisi için gittiği Van'da basın mensuplarının konuyla ilgili sorularına, "Biliyorsunuz bu sanal alemde maalesef en akla hayale gelmez şeyler var. Birileri edepsizce oraya müdahale etmiş, hacklemiş. Dolayısıyla bunu 'Milli Eğitim Bakanlığında skandal' diye ifade etmenin kendisi skandaldır. Burada iyi niyet aramıyorum. Netice itibarıyla Türkiye'deki her siteyle ilgili olarak bu tip şeyler oluyor ve olabilir" ifadeleriyle yanıt verdi.

"Hacklenmeyen bakanlık var mı?"AKP'nin iktidara geldiği günden bu güne kadar neredeyse tüm bakanlık siteleri hacklendi. Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı sitesi hacklenen bakanlıklardan birkaçı. Yine Başbakanlık Basın Merkezi de hacklenen siteler arasında.

e-rezalet
Bir süre önce, yüz binlerce öğretmenin T. C. Kimlik numaralarının da yer aldığı bilgilerin çalınarak ünlü paylaşım sitesi rapidshare'e yüklendiği ortaya çıkmıştı. 687 bin öğretmenin bilgilerinin çalınmasıyla ilgili olarak, savcılık soruşturmasının devam ettiğini belirten Hüseyin Çelik, sistemin yine de güvenili olduğunu iddia etmiş ve güvenlik duvarlarından sadece birinin aşılabildiğini söylemişti. Kimlik numaralarının bilinmesi durumunda, e-devlet projesinden yararlanılarak birçok kanunsuz iş yapılması mümkün.

e-hezimet
Hükümetin en büyük projesi olarak duyurulan ve teknoloji konusunda dev bir adım olduğu iddia edilen e-devlet de başarılı olamadı. Bir çok kamu kuruluşunun kendi sitesinde yıllardır bulundurduğu hizmetleri bir araya toparlamaktan öteye geçemeyen e-devlet, özel bilgilerin gizliliği konusunda da yeterince güvenli değil.