HIV'in gen haritası çözüldü

AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünün gen haritasının eksiksiz olarak çıkarıldığı açıklandı.

Bilim adamları bu sayede hem HIV virüsünün işleyişini daha iyi kavramayı hem de tedavi yöntemlerini geliştirmeyi umuyor.

HIV, genetik bilgilerini başka virüslere göre daha karmaşık yapılarda taşıyor. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre HIV genetik bilgisini çift sarmallı DNA'da değil, tek iplikçikten oluşan RNA'da taşıyor. DNA'nın taşıdığı bilgi nisbeten basit bir şekilde kodlanmışken, RNA'daki bilgi daha karmaşık kalıp ve yapılarda gizli. Grip, Hepatit C ve çocuk felci virüsleri de aynı özelliği taşıyor.

HIV'in gen haritasını çıkaran Kuzey Carolina Üniversitesi'nin araştırmacıları, şimdi bu bilgiyi kullanarak virüste küçük değişiklikler yapıp yapamayacaklarına bakacak. Mikrobiyoloji ve Bağışıklık Profesörü Ron Swanstrom "Eğer gen yapısını değiştirdiğimiz virüs normalden daha yavaş büyümeye başlarsa, o zaman virüs için önemli olan bir şeyi değiştirdiğimizi anlayabiliriz." dedi. Profesör Swanstrom "Ayrıca gen haritasının, taşıyıcı vücudun virüsü keşfedip yok etmesini engellemek için ne tür aldatmacalar kullandığını da anlamaya başladık." diye konuştu.

(soL - Dış Haberler)