Evrim karşıtlığı’nda Türkiye’yi kim geçer?

Tabii ki ABD. Charles Darwin’in hayatını anlatan İngiliz yapımı “Yaratılış” adlı film, ABD’deki hiçbir dağıtımcı firma filmin dağıtımını üstlenmediği için bu ülkede gösterilemiyor.

İngiliz yönetmen Jon Amielm tarafından çekilen ve ünlü bilimadamı Charles Darwin’in yaşamını konu alan “Yaratılış” adlı film, ABD’de gösterilemiyor. Toronto Film Festivali’nin açılış filmi olan ve neredeyse tüm ülkeler için şimdiden dağıtım anlaşmaları imzalanmış bulunan film, ABD’deki hiçbir firma filmin dağıtımını üstlenmeye yanaşmadığı için bu ülkede gösterilemiyor.

Filmin yapımcısı Jeremy Thomas’ın açıklamasına göre, ABD’li dağıtım şirketleri filmin “fazla ihtilaflı” olduğu ve ülkede kargaşaya meydan vereceği gerekçesiyle dağıtım anlaşması yapmaktan çekiniyor. Thomas, filme konu olan Darwin’in “Türlerin Kökeni” adlı kitabının yayımlanmasından 150 yıl sonra hâlâ böylesi tavırların var olmasına şaşırdığını belirtiyor.

Thomas, “Filmin ABD’de dağıtımcısı yok. Dünyadaki diğer her yerde anlaşmalar yapıldı fakat sadece ABD’de yapılmadı, ve bunun sebebi de filmin konusu. Bu konunun ABD’de hâlâ tabu bir mesele olması bizim için inanılmaz. Hâlâ O’nun dünyayı altı günde yarattığına dair büyük bir inanç var” dedi.

Hristiyan yönelimli ABD’li sinema sitesi movieguide.org, filmle ilgili kaleme aldığı bir eleştiri yazısında Darwin’i “bir ırkçı, bir yobaz ve mirası kitlesel katliamlar olan 1800’lerin bir natüralisti” olarak tanımladı. Siteye göre “Adolf Hitler’in katliamları, klonlama ve gen mühendisliği gibi” sayısız suç Darwin’in eseri.

ABD, evrim karşıtı düşüncenin dünyadaki düşünsel merkezi konumunda. Türkiyeli evrim karşıtları da düşünsel olarak büyük oranda ABD kaynaklı “akıllı tasarım” gibi hikâyelerden besleniyorlar.
(soL - Dış Haberler)