Evrim dersine yoğun ilgi

İzmir'de yapılan "Dersimiz Evrim" etkinliğine, öğrencisinden öğretmenine çok yoğun bir katılım oldu.

soL (HABER MERKEZİ) İzmir'de başlayan "Bize Anlatılmayanlar" seminer dizisinin ilk etkinliği, "Dersimiz Evrim" İzmirlilerin yoğun ilgisiyle önceki gün gerçekleşti.

Yurtsever Cephe İzmir Eğitim Emekçileri Birliği, Üniversite Konseyleri, Yurtsever Cephe Liseliler ve Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği tarafından ortak olarak düzenlenen "Dersimiz Evrim" adlı etkinlik Konak Belediyesi Alsancak Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. İzmir Eğitim Emekçileri Birliği temsilcileri Evrim Teorisini ve Evrimci bakış açısını ortaya koymanın eğitimde gericileşmeye karşı mücadelede en önemli uğraklardan biri olarak gördüklerini ifade ederken, etkinliğin yapıldığı salonun tamamen dolu olması dikkat çekti. "Neden fizik dersi müfredatından ışık teorisi değil, kimya dersi müfredatından atom teorisi değil de, biyoloji dersi müfredatından evrim teorisi?" vurgusuyla yola çıkan etkinlikte, konuşmacı olarak lise öğrencisi Kemal Akbulut, üniversite öğrencisi Buket Öztürk ve Biyoloji öğretmeni Demet İncedere yer aldı.

"Okullarımızı gericilere bırakmayacağız"

Akbulut okullarında özellikle evrim konusunun biyoloji ders müfredatında çok eksikli anlatıldığını, yaradılışçı ideolojinin bunun tersine daha çok yer kapladığını kaydederken, Adnan hocacıların evrim terorisini karşısına alan kitapları okullarda ücretsiz dağıttığını ifade etti. Akbulut konuşmasında gericilerin liselerde yoğun bir şekilde çalıştığını ama yurtsever ve ilerici liselilerin okullarını ve arkadaşlarının akıllarını gericilere teslim etmeyeceklerini vurguladı. Akbulut'tan sonra söz alan üniversite öğrencisi Öztürk ise bilimin üretildiği üniversitelerde de tıpkı liselerde olduğu gibi gericilerin akademide kadro işgal ettiklerini söylerken, liselerde dağıtılan evrim karşıtı broşürlerin üniversitelerde hocaları tarafından kendilerine verildiğini ifade etti.

Eğer evrimi reddedersek...
"Dersimiz Evrim" başlığıyla düzenlenen seminerde daha sonra sözü Biyoloji öğretmeni İncedere aldı. Sözlerine evrimci bakış açısının anlatılmasının kritik olduğunu söyleyerek başlayan İncedere, "Mükemmel olarak tasavvur edilen dünyanın ve insanın hiçde mükemmel olmadığını, insanı da canlı sınıflandırmasının bir basamağına yerleştiren ve değişimi tesadüflere bağlı olarak açıklayan evrim teorisinin bu hali ile, kutsal kitapların tartışılmasına neden olduğunu" kaydetti. İncedere evrim teorisinin dinin tartışılmadan kabule dayalı anlayışını da ters düz ettiğini ifade ederken, evrim teorisinin sadece biyolojik bir teori olmaktan çıktığını söyledi. İncedere konuşmasında şu sözlere yer verdi: "Eğer evrimi reddedeceksek, insülin iğnesini, aşıları, tüm hastalıkların tedavisi için ilaç ve ameliyat yöntemleri geliştirilmesinde kobay hayvanların kullanımını, bitkilerde aşılamayı, gen ve organ naklini hatta ve hatta kan naklini, besin zincirini, sınıflandırma bilimini, moleküler biyolojiyi, genetiği, tıp bilimini ve sonuçta biyolojiyi reddetmeliyiz." İncedere, biyoloji dersinde evrim ve yaşamın temeli olan biyolojik teori olarak evrimin reddedilmesi halinde elimizde temel bilim derslerine dair hiçbir şey kalmayacağını söylerken, "Bir kere sırtlanlara sarı öküzü verirseniz tüm sürüyü kaybedersiniz. Teslim etmenin sonu yoktur" dedi.

Bize anlatılmayanlar devam edecek
Yoğun ilgi gören etkinlik sorular ve izleyicilerin katkılarıyla devam ederken toplantının kapanış konuşmasını Yasemin Karaca yaptı. Konuşmasında, gericilik ve piyasacılık arasında ilişkinin hiç bu dönemki kadar su yüzüne çıkmadığını vurgulayan Karaca, "başta toplumsal eşitsizlikler olmak üzere kapitalist düzenin insana karşı yüzünün meşrulaştırılmasının gerici ideoloji ile daha kolay hale geldiğini" söyledi. Karaca bu nedenle gericiliği eğitimden söküp atmalarının öğretmenler ve öğrencilerin tarihsel görevleri olduğunu ve bu görevi omuzlarında hissettiklerini kaydederken, eğitim müfredatında yaradılışçı bakış açısının yer almasının ideolojik ve siyasi bir tercih olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. "Bize anlatılmayanlar" başlıklı seminerler dizisinin "Dersimiz Evrim" etkinliğiyle başladığını belirten Karaca, bundan sonrada çalışmalarının edebiyat ve tarih gibi başlıklarda devam edeceğini, gericilikle mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi.