En garip on yeni tür

Taksonomistler 2008’de keşfedilen yeni türlerin en ilginçlerini listeledi.

soL (HABER MERKEZİ) 2008 yılında keşfedilen en muhteşem ve tuhaf on türün bir listesi yayımlandı.

ABD'deki Arizona Eyalet Üniversitesi Uluslararası Tür Araştırma Enstitüsü ve uluslararası bir taksonomistler komitesinin açıkladığı listede bezelye büyüklüğünde bir denizatı, kafeinsiz kahve ve saç spreyinde yaşayan bir bakteri bulunuyor.
Taksonomistler, her yıl şaşırtıcı sayıda tür keşfedilmeye devam ettiğini ve bu sayının 2007 yılında 18.516 gibi büyük bir sayı şeklinde gerçekleştiğini de hatırlattılar.

Endonezya açıklarındaki Deravan Adası yakınlarında bulunan denizatı, Hippocampus satomiae, bir santimden biraz uzun. Denizatına bu isim kendisini keşfeden Satomi Onishi'nin ismine atfen verilmiş.

Çam cinsinden yeni bir tür olan Tahina spectablilis'in ise Madagaskar'ın kuzeybatısında sadece 100 kadar örneğine rastlandı. Bu bitki büyük, gözalıcı ve sayılamayacak kadar çok sayıda çiçek üretiyor. Meyve verdikten sonra da ölüyor ve kendini yok ediyor.
Listede Kamerun'da bulunan kafeinsiz kahve ve Japon bilim insanlarının saç spreyinde keşfettikleri bir bakteri olan Microbacterium hatanonis de bulunuyor.

Borneo Malezya'da bulunan Phobaeticus chani ise yaklaşık 35 santimlik gövde boyu ve yaklaşık 55 santimlik toplam boyu ile dünyanın en uzun böceği ünvanını ele geçirdi. Diğer yeni bulunan bir tür olan Barbados Threadsnake ise, tersine, yaklaşık 10 santimlik boyuyla dünyanın en kısa yılanı olarak kabul ediliyor.

Malezya'da bulunan bir salyangoz olan Opisthostoma vermiculum ise dört eksende kıvrılan kabuğuyla morfolojik evrimin eşsiz bir örneğini temsil ediyor. Bu tür Malezya'daki tek bir kireçtaşı tepesinde bulunuyor.

Uluslararası Tür Araştırma Enstitüsü'nden Quentin Wheeler, "Birçok kişi dünyadaki türler hakkındaki bilgimizin ne kadar yetersiz olduğunun ya da taksonomistlerin durmaksızın bu çeşitliliği keşfettiklerinin farkında değil" diye konuşuyor.

Linnaeus'un 18. yüzyılda bitki ve hayvanların sınıflandırılması için modern sistemleri başlatmasından bu güne dek 1,8 milyon civarında yeni tür keşfedildi. Toplam kaç türün olduğuysa henüz kesin olarak bilinmiyor. Rakamlar 2 ila 100 milyon arasında değişse de birçok bilim insanı bunun 10 milyon civarında olduğunu tahmin ediyor.