Domuz gribi kargaşası

Domuz gribi virüsü taşıdıkları için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören iki Amerikalı, önceki gün taburcu edildi. Amerikalılar Irak'a gitmek için Diyarbakır'a uçarken THY porsonellerini tutumu görenleri şaşırttı.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'den Irak'a giderken İstanbul Atatürk Havalimanı'nda domuz gribi virüsü taşıdıkları saptanarak Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alınan 2 yolcu, taburcu edildikten sonra Irak'a gitmek için uçakla Diyarbakır'a gönderildi. Bu 2 yolcunun bindiği uçağın hosteslerinin servis yaparken maske ve eldiven takması tartışmalara neden oldu. Sağlık Bakanlığı taburcu edilen hastaların tamamen iyileşmiş durumda olduğunu bildirirken THY personelinin tutumu ve haber ajanslarının haber dili dikkat çekti.

Özel araçla alındılar
Domuz gribi tedavisi gördükleri Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden ABD Başkonsolosluğu yetkilileri tarafından alınan 6 kişilik aile, önceki gün akşam saatlerinde Atatürk Havalimanı'na getirildi. Dışişleri Bakanlığı'nın özel yazılı izni ile VIP salonundan geçen aile üyeleri, THY'ye ait bir otobüsle uçağa götürülerek diğer yolculardan önce uçağa alındılar.

THY'den önlem
6 kişilik aile VIP salonunu kullanırken bu salonda görev yapan personelin maske ve eldiven kullanması dikkat çekti. Aileye ait 15 adet valiz, ellerinde eldiven ve yüzlerinde maske bulunan görevliler tarafından uçağa konuldu. Uçaktaki hosteslerin de servis sırasında eldiven ve maske kullanması dikkat çekti. THY'ye ait farklı birimlerde çalışan personellerin aynı şekilde önlem almaları, bu önlemlerin merkezi olarak alınmış olabileceği fikrini doğurdu. Bu durum THY yönetiminin, Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına güvenmediği izlenimi yarattı.

Hosteslerin önlemi
Uçakta servis yapan hostesler maske ve eldiven takarken diğer yolcular için hiçbir önlem alınmaması dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı, konu ile ilgili olarak yayınladığı rehberde, şüpheli bir vakanın olduğu uçaklarda kabin ekibinin ne tür önlemler alması gerektiğini açıklamıştı. Örneğin "mümkünse şüpheli yolcunun önündeki, arkasındaki ve yanındaki bir sıra koltuk boşaltılmalıdır. Mümkün olmadığı durumlarda ön, arka ve yan koltuklarda oturan yolcuların cerrahi maske kullanması sağlanmalıdır" denen rehberin dikkate alınmadığı görüldü.

Basın coştu
Doğan Haber Ajansı servis ettiği haberde, taburcu edilen iki kişinin halen hasta olduğu ya da virüs taşıdığı anlamına gelen ifadeler kullanırken kimi internet siteleri inanılmaz başlıklar attılar. DHA'nın servis ettiği haberdeki şu cümleler dikkat çekti:
"Domuz gribi' virüsü taşıyan ABD'liler dün taburcu olup Irak'a gitti.

Amerikan vatandaşı 2 Iraklının 'domuz gribi' taşıması nedeniyle uçakta hostesler de eldiven ve maske taktı.
Bazı internet siteleri bu haber için şu bşlıkları uygun gördüler:

Domuz gribi taşıyan ABD'liler Irak'a gitti

Uçakta korku...

Domuz gribi taşıyan hastalar Diyarbakır'da

Domuz gribi tespit edilen aile Diyarbakır'a gitti

Tedavisi yapılan virüslü hastalar Diyarbakır'a uçtu