Derimizde bakteri kolonileri

Vücudumuzda milyarlarca mikrop yaşıyor. Fakat bunların çoğu zararlı olmak bir yana vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işlemesi için de gerekli.

soL (HABER MERKEZİ) Sağlıklı bir insanın üstderisinde yaklaşık 1.000 değişik türde bakteri yaşıyor. Bu bakteriler kendilerine yuva olarak seçtikleri vücut parçalarının çeşitli özelliklerini kullanarak yaşamlarını sürdürüyorlar.

Science dergisinde yayımlanan bir araştırma bakterilerin hem vücudumuzun içinde hem de dışında geniş koloniler oluşturduklarını ve varlıklarının zararsız olmakla kalmayıp vücudumuzun düzgün bir şekilde işleyebilmesi için gerekli de olduğunu ortaya koydu.

ABD'deki Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden bir grup araştırmacının yaptığı çalışma tamamen steril ortamlarda yaşamımızı sürdüremeyeceğimizi de bir kez daha hatırlatmış oldu. Fareler üzerinde daha önce yapılmış deneyler mikroplardan tamamen arındırılmış ortamlarda yetişen farelerin kalplerinin daha küçük olduğunu ve yiyecekleri düzgün bir şekilde sindiremediklerini göstermişti.

Vücudumuzun içinde ve dışında yaşayan mikropların toplam sayısı kendi hücrelerimizin toplam sayısından yaklaşık 10 kat daha fazla. Fakat bu miktarın sınıflandırılmasına daha yeni yeni başlandı.

Son araştırmada yaklaşık 1,8 metrekarelik toplam insan derisinin yirmi noktasına odaklanıldı. Araştırmacılar yarısı kadın yarısı erkek ve çeşitli uluslardan gelen insanlardan bakteri örnekleri topladılar. Toplanılan bu örnekler her bakteri türüne özgü bir imza taşıyan 16S rRNA genine göre sınıflandırıldı.

Göbek deliği ve dirseğin iç kısmı gibi nemli bölgelerin kuru bölgelere göre yaklaşık 10 kat daha fazla bakteri içerdiği gözlendi.
En çok bakteri çeşidinin bulunduğu alansa önkol olarak gözlemlendi. En az bakteri ise kulağın arkasındaki yağlı bölgede bulunuyor.
Bilim insanları bu araştırmayla aynı zamanda deri hastalıklarına neyin yol açtığını da anlama çabasındalar. Bu kadar çok bakterinin neyle beslendiği ise henüz tam olarak yanıtlanamamış bir soru. Büyük ihtimalle derideki ölü hücreleri ve deriden çıkan yağları yiyorlar.
Araştırmacılar deride 100 milyar civarında bakteri yaşadığını belirtiyorlar. Bu bakterilerin yaşadıkları yerlerin insanlar arasında hemen hemen aynı kalması da bu bakterilerin insanlarla aralarında karşılıklı bir ilişki bulunduğunun kanıtı olabilir.