Dawkins sansürü aşmaya çalışıyor

Tanrı Yanılgısı ve Gen Bencildir kitaplarının yazarı Profesör Richard Dawkins, Müslüman bir ülkede en çok satan unvanını almanın kişisel bir zafer olacağını belirtiyor.

Gelecek hafta The Times tarafından bir yazı dizisine konu edilecek olan, “Greatest Show on Earth” (Yeryüzündeki En Büyük Gösteri) kitabını önümüzdeki aylarda ülkemizde de Türkçe olarak okuyabileceğimiz Profesör Richard Dawkins, kitaplarıyla dünyanın dört bir yanında çok satanlar listelerinde başı çekerken henüz tam olarak Müslüman çoğunluklu bir ülkede bunu başarabilmiş değil.

Professor Dawkins’in evrimle ya da dinle ilgili hiçbir kitabı bugüne kadar Arapça’ya çevrilmedi ve çalışmaları Türkiye’de büyük ölçüde sansürlenmeye çalışıldı. The Times ile yaptığı bir röportajda, yaradılışçı görüşlerin güçlü olduğu İslam dünyasında evrimi popüler hale getirme çabasına meraklı olduğunu söyleyen Dawkins, Müslüman bir ülkede en çok satan unvanını almanın kişisel bir zafer olacağını belirtiyor.

“Tüm kitaplarımın Arapça’ya çevrildiğini görmek isterim. Bugüne kadar olmadı. Hepsi İbranice’ye çevrildi. Farsça’ya çevrildi mi çevrilmedi mi emin değilim. Kitaplarım Türkçe’ye çevrildi ancak onlar da düzenli olarak yasaklandı ya da sansürlendi.

Tanrı Yanılgısı kitabımın Türkiye’deki yayıncısı dine küfretmekten tutuklanmakla tehdit edildi. Belki de tutuklanmıştır bile ve Türkiye’den web siteme erişim de engellendi. Bunları eğlendirici buluyorum gerçekten. Yasaklanmakla ilgili bir şey söylemek gerekirse açıkçası insanların sizi daha çok okumasını sağlıyor.” diyor Dawkins.

Aşırı tutucu olmayan Hristiyan geleneklerin çoğu evrimi kabul ederken İslam’ın hâlâ şiddetle karşı çıktığını söyleyen Dawkins, bunun, Hristiyan cemaatlerinde İncil çoğunlukla sembolik olarak algılanırken, İslam’ın Kuran’ı Tanrının gerçek sözleri olarak öğretmesinden kaynaklanıyor olabileceğini belirtiyor.

Profesör Dawkins, gençlerin yüzde 30’unun tekrar tekrar ısıtılıp önlerine konan “akıllı tasarım” fikrini kabul ettiği Britanya’da, artmakta olan yaradılışçı inanışların İslam etkisiyle açıklanabileceğini ekliyor.

“Bunu eğitimin ön saflarındaki meslektaşlarımdan duyuyorum. Sınıfta evrimin öğretilmesine karşı düşmanlıkta keskin bir artış var ve bu düşmanlık çoğunlukla Müslüman öğrencilerden kaynaklanıyor.”

Muhalefetin Hristiyanlar tarafından yapıldığı Amerika'daki kadar ciddi bir durum oluşturmasa da bu olaylar oldukça zayıf bir bilimsel eğitime sebep olabilir.. Okullara gittiğimde, ki ara sıra giderim, çocukların nasıl evrim karşıtı hale geldiklerini görüp üzülüyorum, böyle bir karşıtlık 30 yıl önce yoktu” diyor Dawkins.

Profesör Dawkins, yeni kitabı, Yeryüzündeki En Büyük Gösteri‘de, evrim teorisinin doğruluğunu gösteren bilimsel kanıtları bir araya getiriyor. Dawkins, bu kitabıyla bilimsel bilgiden yoksun oldukları için yaradılışı benimseyenleri ikna edebileceğini umuyor.

“Bu kitabı okuyan kimsenin artık Dünya’nın 6000 yaşında olduğunu ve evrimin bir gerçek olmadığını düşünebileceğini sanmıyorum. Kitabı bitiren ve bunun hâlâ böyle olmadığını iddia edecek biri olursa, çıkarsa da sorunun kendisinde olduğunu düşünürüm” diyen Dawkins, yaradılışçıların evrim konusunda, kendisinin futbol konusunda olduğu kadar cahil olduklarını düşünüyor ve “Cahil sözcüğünü gerçekçi bir ifade olarak kullanıyorum. Futbol ve benzeri konularda tam bir cahilim. Ve eğer size futbol hakkında bir şey bilmediğinizi söylersem bunu bir hakaret olarak algılayacağınızı sanmıyorum. Gerçekten de sadece konuyla ilgili hiçbir şey bilmediğinizi ortaya koyan bir ifadeden başka bir şey değil.” diye ekliyor.

Dawkins sözlerini “Evrim hakkında pek çok şey biliyorum ve orada bir yerlerde evrim hakkında hiçbir şey bilmeyen ve büyük ihtimalle öğrenmekten mutluluk duyacak insanlar var. Belki onlar da bana futbolu öğretir” şeklinde bitiriyor.

Richard Dawkins kimdir?
1941’de Nairobi’de doğan “Darwin’in Rottwiler’i” lakaplı Richard Dawkins, Oxford Üniversitesi’nde etoloji (hayvan davranışları bilimi) ve evrimsel biyoloji profesörüdür. Ayrıca aynı üniversite bünyesinde bulunan ve geçtiğimiz yıl başkanlığından emekliye ayrıldığı Bilimin Halkça Anlaşılması kürsüsünün ilk başkanıdır. Popüler bilim alanında yazdığı Gen Bencildir, Kör Saatçi, Ataların Hikâyesi gibi Türkçe’ye de çevrilmiş olan kitapları dünya çapında çok satanlar listelerine girmiştir. Modern ateizmin en etkili savunucularından biri olan Dawkins aynı zamanda hümanist, şüpheci ve insan hakları savunucusudur. 2006’da yayınladığı, çok ses getiren, sadece İngilizce baskısı 1.5 milyon satan eseri Tanrı Yanılgısı, organize dinleri yüksek sesle eleştirmektedir ve 31 dile çevrilmiştir.

(soL - Dış Haberler)