Çıplak ayak koşmak

Spor ayakkabılar icat edilmeden önce de insanlar koşuyorlardı.

soL (DIŞ HABERLER) İnsanlar milyonlarca yıl çıplak ayak koştu, 1970'lerden beri ise kalın tabanlı spor ayakkabılar ile koşuyor. Oysa bulgular kalın, yastık tabanlı ayakkabıların spor yaralanmalarını engellemediğini gösteriyor. Tersine bazı araştırma sonuçları, günümüz koşu ayakkabılarını yaralanmalardan sorumlu tutuyor. Yapılan istatistikler koşucuların yüzde yirmisinin yılda bir kez sakatlandığını ortaya koyuyor.

İnsansı fosillerinde yapılan araştırmalar, insan vücudunun ve ayaklarının uzun mesafe koşma alanında adaptasyon geliştirdiklerini gösteriyor. Harvard üniversitesinde biyoloji profesörü olan Lieberman'ın hipotezine göre insanlar hız değil dayanıklılık konusunda geliştiler. Yontma taş devrinde insanlar afrika geyiği gibi hayvanları, onlar sıcaktan düşene kadar kovalıyorlardı.

Ayakkabısız koşma, ayağın esnemesi ve oluşan darbeyi emmesini sağlıyor. Kalın tabanlı ayakkabılar ile daha uzun adımlar atılıyor, önce topuk ile basılarak darbenin kalın taban tarafından emilmesi sağlanıyor. Ancak çıplak ayak ile koşulduğunda, doğal olarak daha kısa adımlar atıldığı, ayağın önce orta veya ön kısmının yere temas ettiği görülüyor. Ayak esneyip bükülerek darbeyi emiyor, daha sonra yay gibi düzelerek yerden yükselmeye yardımcı oluyor. Çıplak ayak koşarken insan baş ve vücudunu daha dik tutuyor ve yere vücudunun önünde değil altında basıyor.