Baharatlar çevre dostu haşere ilacı olarak kullanılıyor

Kekik, karanfil, nane gibi iyi bilinen baharatlar organik tarımda zararlı böceklere karşı çevre dostu silah olma yolunda.

Amerikan kimya cemiyetinin 238. ulusal toplantısında Kanadalı bilim adamları "öldürücü baharatlar" ile ilgili çalışma sundular.

Bu maddeler geleneksel olanlara göre çok daha çevreci, yeni, doğal haşere ilacı kuşağını temsil ediyorlar. İnsan ve hayvan sağlığı için çok daha az risk içeriyorlar.

Britanya Kolombiyası Üniversitesi'nden Murray Isman yiyecek ve içeceklerde kullanılan bitki özlerinin doğal haşere ilacı olarak kullanılabilirliği konusunda araştırma yaptıklarını belirtiyor. Üretilen bu yeni haşere ilaçları, iki ila dört baharatın suda çözünmesi ile oluşuyor. Bazıları haşereleri öldürürken bazıları uzaklaştırıyor.

Isman ve meslektaşları, on yılı aşkın süre pek çok bitki özü ile testler yaptılar. Tarım zararlılarına karşı kullanılabilecek karışımlar buldular. Bunlar halihazırda çilek, ıspanak ve domates yetiştiriciliğinde kullanılıyor.

Doğal haşere ilaçlarının kullanımının otoritelerce onaylanması için kapsamlı testlere gerek olmuyor. Daha önemlisi bu ilaçlar onları kullanan çiftçilerin sağlığı açısından çok daha güvenli. Bu ilaçların bir avantajı da haşerelerin bunlara karşı direnç geliştirmelerinin daha güç olması.

Fakat doğal haşere ilaçlarının önemli kusurları da var. Bitki özleri güneş ışığında çabuk buharlaştığı için çiftçiler daha sık ilaçlama yapmak zorunda kalıyor. Etkileri geleneksel haşere ilaçlarına göre daha az olduğu için doğal ilaçların daha yüksek konsantrasyonda uygulanması gerekiyor.

Öldürücü baharatların kullanım alanı tarımla sınırlı değil. Tarçın, nane gibi bitki özlü bazı ilaçların evlerde sinek, sivrisinek ve hamamböceğine karşı kullanımı umut vaadediyor. Araştırmacılar meyve ve sebzeleri mikroplardan korumak için bitki özlü ilaçların kullanılması konusunu da araştırıyorlar.

(soL - Haber Merkezi)