Anonymous’tan Wikileaks’e alternatif geliyor

Hacker grubu Anonymous, 21 Aralık’ta WikiLeaks’e rakip olacka TYLER adlı bir platformu devreye sokacağını açıkladı. Platformda çeşitli ülke hükümetleri tarafından halktan saklanan bilgiler yayınlanacak.

Uluslararası hacker grubu Anonymous 21 Aralık’ta çeşitli hükümetlerin gizli yazışmalarının da yayınlanacağı yeni bir platformu devreye sokacağını açıkladı. Rusya’nın Sesi radyosuna açıklamalarda bulunan bir Anonymous sözcüsü, TYLER adlı yeni platformun ayrıntılarını ve hizmete sunulmasındaki amaçları anlattı.

TYLER’ın WikiLeaks’e içkin sorunların üstesinden gelebilecek güvenli, maliyetsiz ve belirli bir merkezi olmayan bir çevrimiçi platform olacağını söyleyen sözcü, bunun Anonymous yanlılarınca kurulmuş platformlardan yalnızca bir tanesi olduğunu belirtti. Anonymous sözcüsü Rusya’nın Sesi’ne verdiği röportajda TYLER’la ilgili teknik ayrıntılar konusunda şunları söyledi:

“TYLER, Anonymous ve yanlıları tarafından oluşturulmuş platformlardan yalnızca biridir. Çok iyi Par-Anoia projesi de var. Geçen yıl Halk Kurtuluş Cephesi’nin desteğiyle LocalLeaks ve HackerLeaks platformları da hizmete konuldu. Anonymous’un şimdiki görevini yapabilmesi için, yani gizli enformasyonu açıklamanın ucuz, güvenli ve merkeze bağlı olmayan bir yolunu bulması için tüm bu platformların büyük bir önemi var. Her birinin belli güçlü bir yanı vardır.”

“Sabit sunucusu olmadığı için, gizli bilgilerin yayınlanması açısından benzersiz bir platform olan TYLER, katılımcıların eşitliğine dayalı ve merkeze bağlı olmayan “piring” ağının çalışma prensibini uyguluyor. Teorik açıdan BitCoin, ya da P2P platformlarının benzeridir. Çünkü saldırıya uğraması ya da kapatılması imkân dışıdır. Merkeze bağlı olmaması için gereken her şey yapılacak.”

WikiLeaks’ten uzaklaşmanın nedeni etik
Kısa bir süre öncesine kadar Julian Assange tarafından yönetilen WikiLeaks platformuna sahip çıkan Anonymous, we sitesinin gizli bilgi ve verileri kamuoyuyla paylaşma perspektifini savunuyor. Ancak Anonymous bir süre önce yayınladığı bir açıklamada WikiLeaks’in daha önce bedelsiz olarak kullanıcılara sunduğu bilgi ve belgeler için ödeme talep etmeye başlamasını eleştirerek, bunun Anonymous’a yapılan büyük bir saygısızlık olduğunu belirtmişti.

Konuyu ahlaki bir sorun olarak gördüklerini belirten Anonymous aktivistleri, WikiLeaks’e ilişkin tepkilerini sitenin kendisi ile ilgili bazı bilgileri yayınlamak suretiyle gösterebileceklerini de dile getirmişlerdi.

Rusya’nın Sesi’ne konuşan Anonymous sözcüsü, Anonymous ile WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange arasındaki gerginliğin sebebinin WikiLeaks’in finansman bulma yöntemleri ve kendi mali kaynakları ile ilgili şeffaflıktan yoksun olması olduğunu vurguladı. Sözcü şöyle konuştu:

“Örgütümüz, bize göre WikiLeks tarafından yapılan etik ihlallerin ve şeffaflığı eksik bilgilerin ayrıntılı bir listesini yayınlayacağımızı belirtti. Elimizde gizli bilgilerin ve bunları yayınlama planlarımızın olduğuna dair hiçbir bildiri yapılmadı. Yayınlamak istediğimiz bilgiler, ya yasal olan ya da WikiLeaks’in içi kullanım için olan ve bize sızmış verilerdir, yani WikiLeaks’in finansal raporlarıdır. Bu raporlar şimdi elimizde yok. Ama elimize geçerse bunları yayınlayacağız. Tüm dünyanın şeffaf olmasını isteyen örgüt, ilk önce kendisi şeffaf olmalı.”

WikiLeaks’e desteğini kesen Anonymous, 21 Aralık’ta devreye sokacağı TYLER platformuyla gizli bilgi ve belgeleri kamuoyuna sunmaya devam edecek.

(soL-Haber Merkezi)