Model Kırmak, Model Kurmak

D&uumlnyaya hizmet veriyorlar demek ki.

Bir model olduklarını s&oumlyleyip duruyorduk meğer herkes g&oumlr&uumlyormuş.

Haksızlık etmeyelim, artık yerleşik T&uumlrk medyasının en beyinsiz maaşlıları bile bu sakızı &ccediliğnemeye başladı.

Fakat biz tersinden dersler de &ccedilıkarmaya &ccedilalışıyor ve T&uumlrkiye solunun d&uumlnyanın ilgiyle yaklaşacağı bir model yaratmanın eşiğinde olduğunu (&ldquodışarıya &oumlğreteceğimiz şeyler var&rdquo) savunuyorduk. B&oumlyle bir &ccedilıkış i&ccedilin, yeni T&uumlrkiye solunun yeterli enerjiyi biriktirmiş olduğunu, eski solu bu nedenle g&oumlmd&uumlğ&uumln&uuml ileri s&uumlr&uumlp duruyorduk.

Ama hep, tersinden hareket ediyorduk: Olan biteni d&uumlz haliyle zaten ABD&rsquosi, AB&rsquosi, diğer emperyal başkentler ve İsrail t&uumlr&uuml kanlı tetik&ccedililer bile g&oumlr&uumlyormuş.

Tabii, m&uumlcadele edenler de g&oumlr&uumlyormuş.

Ne demek mi istiyoruz?

31 Aralık g&uumln&uuml, Berlin merkezli &ldquoNeues Deutschland&rdquogazetesinde yayımlanan bir m&uumllakattan &oumlrnek vererek derdimizi anlatabiliriz.

L&uumlbnan&rsquodaki Filistin Halk Kurtuluş Cephesi S&oumlzc&uumls&uuml Marwan Abdulal, Gaza&rsquodaki durumla ilgili a&ccedilıklamalarda bulunurken, AKP&rsquonin nasıl bir model hizmeti verdiğini de &oumlzetliyor:

&ldquoArap d&uumlnyasını birbiriyle rekabet halindeki par&ccedilalara ayırmak, İsrail&rsquoin &ccedileşitli başarılarından biridir. Ayrıca bir&ccedilok Arap devletinin ABD ile iyi ilişkiler i&ccedilinde olduğu biliniyor. Hatta Hamas bile iyidir İsrail i&ccedilin... Tam da İsrail&rsquoin istediği şeydir. Filistin&rsquoin sadece coğrafi a&ccedilıdan değil, siyasi a&ccedilıdan da b&oumll&uumlnm&uumlş kalması i&ccedilin İsrail&rsquoin Hamas&rsquoa ihtiyacı var. İsrail kesinlikle Gaza ve Batı &Uumlrd&uumln&rsquoden oluşan b&uumlt&uumlnleşmiş bir Filistin istemiyor. Hamas&rsquoın hayalini g&oumlrd&uumlğ&uuml şey, T&uumlrk ve islami h&uumlk&uumlmet partisi AKP &oumlrneğinden hareketle, dişsiz bir arslan t&uumlr&uumlnden Hamas&rsquotır. Dinsellik, evet! İslami değerler, evet! Ama hepsi Batıcıdır. AKP Batıcıdır ve Hamas ile iyi ilişkiler kurmuştur. İsrail, Filistin&rsquoin b&uumlt&uumlnleşememesi şansını burada g&oumlr&uumlyor. Tabii ilaveten, islami motivasyona sahip direnişin de pen&ccedileleri s&oumlk&uumllm&uumlş olacaktır.&rdquo

Marwan -veya bizim T&uumlrk&ccedileleştirdiğimiz haliyle Mervan- Abdulal gibi siyaset insanlarının neden solumuzun doğrudan muhatabı olamadığı bir sorudur. Bu insanların, yeni yılımızda yeni bir medya hareketiyle doğrudan muhatap alınması y&oumln&uumlnde adımlar atmamız ve ertesinde de T&uumlrkiye kamuoyuna dertlerini aracısız anlatabilmelerini sağlamamız gerekiyor. Ger&ccedilekten de, &oumlnemli işler başarmış soL&rsquoun işi &ccedilok.

Ama atılması gereken yeni adımlar var.

&Oumlzellikle Arap d&uumlnyası başta olmak &uumlzere t&uumlm komşularımızın T&uumlrk&ccedileye sol &uumlzerinden aracısız girmesini sağlamamız gerekiyor. Bu işler emperyal merkezlerdeki ajanslardan kırpılanlarla olmaz. &ldquoNeues Deutschland&rdquo da fazla abartılacak bir mevzi değildir bug&uumln artık, ama ge&ccedilmişi ve i&ccedilinden &ccedilıktığı gelenek onu bir nebze olsun farklılaştırıyor.

Abdulal&rsquoların T&uumlrk&ccedilemize ve T&uumlrkiyemize yeni bir sol medya &uumlzerinden girmesi gerekiyor.

Ama bug&uumln derdimiz bu değil. Derdimiz, T&uumlrk ve K&uumlrt egemenlerinin nasıl bir hırsla emperyalist başkentler i&ccedilin &ccedilalıştıklarıdır.

Bunu herkes g&oumlr&uumlyor.

Bir model hizmeti verdiklerini kimseden gizleyemiyorlar.

Bu nedenle tersinden bakabiliriz: T&uumlrkiye egemenleri b&oumlyle maceralardan ka&ccedilınamayacak kadar saldırganlaşmışsa eğer, yolun bir &ccedilıkmaza d&oumln&uumlşt&uumlğ&uumln&uuml en azından hissediyor olmalıdırlar.

Onlar b&oumlyle batağa sardırdık&ccedila, T&uumlrkiye&rsquonin yeni ve kendinden emin solunun, b&oumllge halkları i&ccedilin nasıl bir &ccedilekim merkezi haline geleceğini g&oumlrmek de kolaylaşıyor.

Gen&ccedil kuşağa, 98&rsquolilere, sesleniyoruz: Başarırsanız, bir modeli kıracaksınız!

T&uumlrkiye&rsquode sosyalist y&oumlnelişli bir iktidar, bu d&uumlnya modelini parampar&ccedila edecek. İstese de istemese de edecek... T&uumlrkiye zaten o modeli kıramazsa tarihe g&oumlm&uumllecek. Yaşaması, o modeli kırdığı anlamına gelecek...

Fakat başka bir şey var. O da şu: T&uumlrkiye solu, sadece bir modeli kırmakla kalmayacak, bir model de armağan edecek d&uumlnya halklarına ve sosyalizm tarihine.

O nedenle Ermeni acımızı pazarlamayı iş sayan &ldquo&oumlz&uumlrc&uumllerle k&uumlf&uumlrc&uumllerin birleşik iğren&ccedil cephesini&rdquo bir g&uuml&ccedil denemesi değil, bir zaaf kaderi olarak g&oumlrmek zorundayız.

D&oumlk&uumll&uumlyorlar.

Kendi başlarına bitmeyeceklerini biliyoruz. M&uumldahale şarttır.

Sosyalist modelimiz, sadece Anadolu&rsquoyu bir yangın yerine &ccedilevirecek bu modelin par&ccedilalanmasını getirmeyecektir. Yeni bir T&uumlrkiye, kardeş halkların &ldquomakus talihinin&rdquo kırılmasını da hızlandıracaktır.

&Oumln&uumlm&uumlzdeki yıllar, gen&ccedil ve direnen insanlarımızın a&ccedilacağı yepyeni yollara sahne olacak.

2009&rsquoa b&oumlyle giriyoruz. &nbsp
&nbsp