Wikileaks'ten Latin Amerika ayrıntıları

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR - KÜBA ve LATİN AMERİKA yazıları

Geçen hafta Wikileaks belgelerinde Küba ve Venezuela'yla ilgili bilgilere dair bir giriş yapmıştım. Bu hafta da bazı ayrıntılarla devam ediyorum.

* Belgelerde açıkça görülen bir gerçek, ABD’nin Küba ve Venezuela’yı kıtada ve Birleşmiş Milletler toplantılarında yalnızlaştırmak için elinden geleni ardına koymadığı.

* ABD, Venezuela’da gönüllü enternasyonalist hizmete giden Kübalı doktorların ülkelerinden ve Venezuela’dan ABD’ye kaçmalarını sağlamak için özel bir program yürütüyormuş. “Cuban Medical Professional Parole” adlı program, 11 Ağustos 2006’da Bush tarafından onaylanmış. Program, Küba’nın Venezuela’daki personelini, özellikle sağlık alanında çalışanları, ayartarak ABD’ye kaçmalarını sağlamak üzerine kurulu.

Bu sadece beyin göçü değil, temel olarak Küba’ya ve sosyalizme karşı ideolojik mücadelenin bir aracı. Hem “Bakın insanlar Küba’dan kaçmak için fırsat kolluyor” denecek, hem bu giden kişiler kendilerini haklı çıkarmak için orada kaçtıkları ülke hakkında karşı propaganda yapacaklar, hem de Küba’nın halklar nezdinde en büyük prestij kaynağı olan enternasyonalist dayanışmasına çamur atılmış olacak.

Program sadece Venezuela’da geçerli değil, ancak Wikileaks’ten sızan belge Karakas Büyükelçiliği’ne ait olduğu için bu ülkedeki ayrıntıları görebiliyoruz. Buna göre ABD, buradan kaçmak isteyen Kübalılar’a özel birer vize vererek, Karakas’tan Miami’ye uçan özel uçaklarla kaçırıyordu. Sonradan bu durumu fark eden Venezuelalı emniyet güçleri bu uçuşlara izin vermemeye başladı.

* Yine belgelerde ortaya çıkan bir başka olay, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın elçilikler üzerinden yürüttüğü istihbarat faaliyetinin polisiye adımlara kadar gitmesi. Asunción Büyükelçiliği’nden 2008’de gönderilen bir rapor, dönemin Eğitim Bakanı, Başkan Yardımcısı, Generali ve şu an Paraguay Devlet Başkanı olan Fernando Lugo’nun biyometrik bilgileri, el yazısı örnekleri, DNA örnekleri, hatta göz bebeği haritaları gönderilmiş.

* Wikileaks belgelerinin Latin Amerika’daki etkisinden bahsederken, El País’e de değinmek gerek. Bilindiği gibi Wikileaks’in elindeki 250 bin belgeyi aylar öncesinden verdiği gazetelerden biri de İspanya’nın El País gazetesiydi. Doğrudan İspanyolca yayın yapan belgelere sahip tek gazete bu olduğu için, birçok belgenin içeriği ilk olarak El País’ten öğrenildi.

El País, azılı Küba ve Venezuela düşmanlığıyla biliniyor. Gazetenin belgeleri incelemekle görevlendirdiği komisyonda yer alanlar arasında, seneler önce İspanya’daki Küba’yla dayanışma örgütlerinin Küba istihbarat örgütleri olduğu gibi bir haber yapıp, sonra rezil olan muhabirler de bulunuyor. Gazete yine Kübalı casusların her tarafta işler karıştırdığı yönünde bir dolu haber yaptı.

Haberlerin çarpıtma gücünü göstermek için bir örnek vereyim. Orijinal belgede Kolombiyalı bir yetkili, Kolombiya pasaportu alabilmek için sahte belge düzenleyen kişiler olduğuna dair uyarıda bulunuyor ve “bu durum 24 kişinin pasaportunun geri alınmasına sebep oldu, 340 vaka da inceleniyor. En sık rastlanan vakalar Lübnanlılar, ama Suriyeliler, Ürdünlüler, Filistinliler, Venezuelalılar ve Kübalılar da var” diyor.

El País’in başlığı: “Kolombiya vatandaşlığı peşindeki Kübalılar üzerine belge”. Gazete, bunların Kübalı casuslar olduğunu iddia ediyor.

* ABD’nin Havana’daki misyonundan gönderilen bir belgede misyon görevlileri, Küba İçişleri Bakanlığı’nın, terörist olduğunu düğündüğü kişilere karşı çok etkili ve başarılı bir mücadele sergilediğini söylüyor.

Burası ilginç. Wikileaks’in 250 bin belgesi arasında Havana’daki misyondan gönderilen 2080 belge bulunuyor. Bunlardan şimdiye dek yalnızca bir tanesi açıklandı bu yukarıdaki. El País, belgeyi “Muhaliflere karşı Kübalılar’ın Etkinliğinin Belgesi” başlığıyla yayınladı.

Oysa belge, aslında tüm ABD diplomatik görevlilerinin rutin olarak ülkelerindeki diplomatik çalışma atmosferine dair gönderdikleri rapor. Wikileaks’in açıkladığı belgeler arasında başka ülkelerden benzer raporlar var.

Belgede “muhalif” sözcüğü geçmiyor dahi. Dahası, El País, belgeyle ilgili haberinde tek kelime dahi bahsetmese de, aslında belgede misyon şefi Küba’daki ABD’li diplomatların istikrar ve güven içinde çalıştıklarını, “herhangi bir çatışma izi olmadığını”, “yerel terörizm olmadığını”, “yerel terörist grupların olmadığını”, ve “yerel amerikan karşıtı terörist grupların olmadığını” söylüyor.

* Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez, Wikileaks belgelerinin ABD’nin diplomasiyi casuslukla karıştırdığını ortaya koyduğu yorumu yaptı.

* Belgelerde görülen bir başka gerçek, Bush yönetiminin AB’ye yaptığı Küba baskısı. Belgeye göre ABD’li yetkililer, Küba’nın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’na oylanmak üzere sunduğu ve Guantánamo’daki işkence ve insan hakları ihlallerini ele alan önerisine oy vermemeleri için AB yetkililerini toplayıp baskı yaptılar.

[email protected]