Hırant'ın Hayali YASEMİN GEDİK

4 Aralık 2006 günü Beyoğlu'ndaki Karşısanat'ta Merhabarev fotograf sergisinin açılışı vardı. Türkiye'den beş fotografçı Erivan'a gitmiş, Ermenistan'dan 5 fotografçı da İstanbul'a gelerek bir hafta kalmış ve kenti, insanları görüntülemişti. Amaç, her iki halka da birbirlerinin nasıl yaşadıklarını göstermek ve ortaklıklara dikkat çekerek karşılıklı diyalogun kapısını aralamaya katkıda bulunmaktı.. Sergi İstanbul'dan önce, Ekim 2006'da Erivan'da izlenime sunulmuştu.

İşte en son bu serginin açılışı sırasında gördüm Hırant'ı, ayaküstü sohbet ettik. Bu ortak iş çok sevindirmişti onu, serginin katalogu hazırlanırken de büyük katkıda bulunmuşlardı Agos olarak. Heyecandan parlayan gözlerle bir hayalini paylaştı:

"Halklar arasındaki düşmanlık duygularını ortadan kaldırmak için insanların birbirlerini tanımalarını sağlamalı, nasıl yaşadıklarını, nasıl düşündüklerini bir vesileyle karşılıklı olarak birbirlerine göstermenin yollarını bulmalı, çünkü ortak çok şey var, bunları gördükleri zaman insanların kafasındaki önyargıların çoğu yıkılır. Bu sergiden sonra bir de Kardeş Türküler'in Erivan'da konser vermesini sağlamak lâzım, aklım hep bununla meşgul, bir biçimde finanse etmenin yollarını bulacağız."

Acaba Sayat Nova Korosu da Kardeş Türkülere eşlik etse nasıl olurdu? "Harika olur!"

Ancak bu düşü gerçek yapamadan zalimce koparıldı hayattan Hırant. Katiller, 1915'ten sonra, tüm güçlüklerine rağmen bu topraklarda yaşamayı seçip de ilk kez açık yüreklilikle konuşma cesaretini gösterebilen bir Ermeni aydınına tahammül edemediler.

Şimdi o yurtdışına kaçırtmaya yönelik tüm baskılara rağmen üzerinde yaşamakta direndiği toprağın bağrında yatıyor ama hayali gerçek oluyor.

Kardeş Türküler, Sayat Nova Korosu ve BGST Dansçıları'nın, "Ortak emeklerimizi harmanladık ve 'dansların, şarkıların, şiirlerin yol göstericiliğinde tüm sınırlar kalkar, engeller aşılır' inancıyla Ermenistan'a giden kardeşlik yollarına düştük. Kimlikler ve kültürler arası ilişkilere açılan kapıların, çatışmacı ya da dışlayıcı yaklaşımlara değil, kültürel çoğulluğu muhafaza eden birlikteliklere açılması için... Bu topraklarda eşit ve özgür olarak yan yana durmanın zenginliğini yaşayalım, demek için kardeşlik yollarına düştük" diye duyurusunu yaptıkları iki ayrı konser 12 ve 13 Aralık'ta Erivan'da gerçekleşecek.

"Bahar Kapılarını Açtığında / Trnera Patsek Karun e Kalis" adı verilen konserlerde Türkçe, Ermenice, Kürtçe, Arapça, Çingenece, Lazca gibi birçok farklı dilde şarkılar seslendirecek olan Sayat Nova ve Kardeş Türküler, danslar eşliğinde hazırladıkları gösterilerini Hrant Dink'e adıyor.

Bu oldukça anlamlı bir çaba. Ama bunun devamının gelmesi, getirilmesi gerekiyor.

Ermeni halkına yaşatılan büyük trajedinin aynı zamanda bizim, bu toprakların trajedisi, acısı olduğunu asla unutmadan eşit ve özgür olarak bir arada yaşamanın koşullarını mutlaka yaratmamız gerekiyor. Üstelik faşistlerin, ırkçıların "ya sev ya terk et!" kampanyalarının iyice pervasızlaştığı böyle bir dönemde bu görev daha acil bir şekilde kendini dayatıyor.