Ukrayna Suriye’yi nasıl ilgilendiriyor?

Dünyanın gözü kulağı şu sıralar, yönetimi faşistler tarafından gasp edilmiş Ukrayna’da... Bu ülke de AB hayranlığı yüzünden, neo-Nazilerle işbirliği yapmaktan çekinmeyen, hükümet devrildikten sonra o neo-Nazilerce hükümete bile alınmayan AB yanlısı liberal şaşkınlar için bir laboratuar ülkedir artık. Üzerinde çok konuşulacağı kesin.

Suriye’nin birden bire gündemden düştüğünün(!) farkında mısınız? “Esed’in işkencesini belgeleyen fotoğraflar”, Cenevre 2’de Suriye hakkında atıp tutmalar, ABD’nin muhalefeti hızla ve tamamen silahlandıracağı sözleri hep havada kaldı, anlamışsınızdır.

Ukrayna Suriye’nin tepesine üşüşmüşleri de girdikleri çıkmazdan çıkarabilecek bir kurtarıcı oluverdi bir bakıma. Suriye’deki “rejim vahşeti” karşısında beklenti içine soktukları dünya kamuoyunun, “anlattıklarınızdan bir şey çıkmadı” serzenişlerinden uzak durabilecekler bir süre.

Tabii bu Ukrayna’daki gelişmelerin Rusya’yı Suriye konusunda bir pazarlık noktasına sürükleme ihtimali de var ki bu iyi bir gelişme olmaz. Çünkü Ukrayna’daki Rusya karşıtı gelişmelere başta diplomatik olarak müdahale etmesi gereken Rusya’nın kararlı bir biçimde Suriye’ye verdiği desteği, AB ile ABD’nin Ukrayna planları karşısında gevşetebilmesi ihtimali gerçekten var.

Çünkü Ortadoğu da, Ukrayna’nın içinde bulunduğu bölge de Rusya karşıtı emperyal merkezlerin ilgi alanında. Orada gerçekleştirilen “oldubitti”lerle Rusya’nın hem bölgedeki, hem Ortadoğu’daki politikası akamete uğrayabilir.

Suriye’de Esad’sız bir yönetimin olmayacağı, büyük halk desteğine sahip bir liderin devrilmesinin imkansızlığı anlaşılmış durumda. Terörist gruplara karşı en son 173 militanın öldürüldüğü savaşta üstünlüğü ele geçirmiş bir Suriye’nin dengeleri tamamen değiştirdiğini unutmamak lazım. Bu hem
Suriye’nin hem de Rusya’nın emperyal güçlere karşı ortak başarısı sayılmalıdır. Emperyal niyetlerden haberdar olanların uzun zamandır bildikleri ve bekledikleri gelişmelerin Ukrayna’da hayata geçmesi, Rusya’yı yeni bir cephede savaşmaya itti. Dolayısıyla tüm diplomatik gücünü yanıbaşındaki emperyalist müdahaleye vakfedeceği çok açık. Bu durumda Suriye konusunda yeni girişimlerin olması muhtemel.

Ne olabilir? Rusya’yı Ukrayna konusunda sıkıştırma politikası hızlanırken, Suriye konusunda da tutumunu değiştirmeye zorlayabilirler. Ukrayna’da Rusya’nın diplomatik müdahalesine, Suriye’deki müdahalesinden vazgeçmek koşuluyla göz de yumabilirler. Gidişatın bu yönde olduğunu görüyorum.

Ukrayna’da, sözüm ona “demokratik” değişime itiraz eden Rusya’nın, Suriye’deki “demokratik” değişime de itirazı emperyal başkentlerde aleyhine kullanılacak bir koz çünkü. “Demokratik” değişimden Rusya, çok da haklı olarak emperyallerin anladıklarını anlamıyor. Bu tutumunu ne kadar sürdürebilir, göreceğiz.

Suriye’de işler bu merkezlerin istediği gibi gitmedi. Üç yıldır savaşan ama baş eğmeyen bir yönetim var Suriye’de. Burada başarılı olamayanların en azından Ukrayna’da Rusya’ya karşı başarılı olmak için tüm çabalarını sergileyecekleri ortada.

Gündemin uzağında tutulurken alttan alta Suriye için yeni kazanların da kaynatılması ihtimali çok yüksek.

Zor bir döneme giriyoruz.