Bakanın işi ne?

Hemen her gün gazetelerde, bilimsel, laik ve demokratik içerikte olmayan eğitimle ilişkili haberler çıkıyor. Son 20 günde;

Öğretmenlerin yüzde 70 kadarının borçlu, mutsuz ve umutsuz olduğu bildiriliyor (27 Kasım)!

Taksimde uzun sakallı ve sarıklı gruplar, kadınları, “erkeğin kölesi olmaya çağıran” bildiri dağıtıyor. Bildiride, kadının müzik dinlemesinin, alışveriş yapmasının, çalışmasının, erkeklerle tokalaşmasının, … yasak olduğu yazıyor (30 Kasım)!

Diyarbakır’ın bir ilçesindeki mahalledeki yer alan ve 20’si yatılı olan 60 çocuğun okuduğu Kuran kursunda çıkan yangında,  okulda olmaları gereken 14-17 yaşlarında 6 çocuk ölüyor! Bu kursta, kadrolu öğretici bulunmuyor, fahri (ne demekse) imamlar öğreticilik yapıyor (3 Aralık)! İlçe müftülüğüne ait bu kursun yatılı ruhsatı olmadığı ve iki hafta öncesinde de yangın çıktığı belirtiliyor!

TÜBİTAK, sıradan bir kurum değil, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu. Daha önce yayınladığı kitaplar, “yerlilik ve kültürel uyum” ölçütleri üzerinden inceleyip, ölçütleri geçemeyen kitapları yakacak (4 Aralık)!

Güngören Belediyesi’nin 10-15 yaşlarındaki öğrencilere dağıttığı kitapta şunlar öneriliyor: “Göbek ile diz arasındaki bölgenin, doktora dahi gerekli kısım ve sürenin ötesinde açılmamalıdır. Kadınlar mahremi olmayan erkeklerin yanında örtünmelidir (buradaki örtünme sınırları namazdaki setr-i avret sınırları ile aynıdır). Bir erkek, karısı dışındaki herkesin yanında kadın olsun erkek olsun, asgari olarak namazdaki setr-i avret sınırları dahilinde örtülü olmalıdır. Bir kadının diğer kadınların yanında yüzme, güneşlenme, kişisel bakım vb. sebeplerle vücudunun göbek ile dizler arasında kalan kısmını açması haramdır” (4 Aralık)!

Bir vakıf, “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesi adını kullanarak iki yılda ve kimi zaman yanlarına diyanet mensuplarını alarak gittikleri okullardan 40 milyon lira toplayıp cihatçı örgütlere aktarıyor (5 Aralık)!

Gediz Üniversitesi'nde düzenlenen “Zorla Evlendirme Konferansı'nda”, Türkiye'deki her 3 evlilikten birinin çocuk evliliği olduğu ve bir yılda 20 bine yakın ailenin 16 yaşından küçük kızlarını evlendirebilmek için dava açtığı açıklanıyor (6 Aralık)!

Mersin’de Alevi lise öğrencisi beden eğitimi ve müzik dersini seçmeli ders olarak seçmiş olsa da, okul idaresi, Kuranı-ı Kerim dersine kaydettiği öğrenciye derslere girmemesi durumunda sınıfta kalacağını söylüyor (8 Aralık)!

Manisa İl Müftülüğü, öğrenci yurtlarında kadınlara, “iffet, vefakarlık, aldatma ve affetme” konularında vaaz vermeye hazırlanıyor (10 Aralık)!

İstanbul Üniversitesi’nde IŞİD yanlısı kişiler yurtsever ve devrimci öğrencilere saldırıyor, saldıranlar değil diğerleri gözaltına alınıyor (11 Aralık)!

Son yıllarda sanat ve beden eğitimi ders saatlerini azaltmış olan bakanlık, sanat ve sporla uğraşan (okullarda olmadığına göre, özel kişilerin açacağı paralı etkinliklere katılabilecek) öğrencilere, liseye geçişte ek puan vermeyi tasarlıyor (12 Aralık)!

Halk egemenliğinin merkezi ve sembolü olan TBMM Başkanlığı, “Besmeleli, hadisli, dualı” takvim çıkarıyor (12 Aralık)!

İlahiyat alanları, lise mezunlarının en gözde alanları haline gelmiş bulunuyor (15 Aralık)!

Kastamonu’da ilk ve ortaöğretim öğrenci velilerine, başkanlık sistemi ile ilgili soruları içeren bir anket uygulanıyor, okullara resmen siyaset sokulmuş oluyor (16 Aralık)!

Onlarca laik, bilimsel ve demokratik hedef ve uygulamaları olan sivil toplum kuruluşları varken, bakanlığın 6 Kasım’da, vizyonu ve misyonu imam hatipler ve imam hatip anlayışı olan TÜRGEV ile işbirliği protokolü imzaladığı bildiriliyor (16 Aralık)!

Bu protokolü imzalayan bakanlığın, yukarıda özetlenen olayları umursaması beklenmiyor.

Ancak yukarıda özetlenen olaylara ek olarak sivil terörle devlet terörünün yaygın olduğu yörelerde, TEOG mazeret sınavları yapılamıyor. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili, bu yörelerdeki çocukların son bir aydır okula gidemediğini açıklıyor. Bakanlık bu duruma bir çözüm getireceğine, Cizre ve Silopi ilçelerindeki tüm öğretmenlerin, 2015 hizmetiçi eğitim planında olmayan uyduruk bir seminer davetiyle, ilçeden ayrılmalarını sağlıyor (14 Aralık)!

Birincil görevi öğrencinin eğitim hakkını korumak ve sağlamak olan bakan, bu konuyu da umursamıyor!

“Hedef 2023” olunca!

okç[email protected]