“Bay Yeşil” Yıldız Dağları'nda – I

Bugün "Bay Yeşil" üzerine dizi yazılara başlıyoruz. Bay Yeşil, Yıldız Dağları Biyosfer Projesi'nde proje ekip lideri olan Dr. Michael Green'in dramatik kaygılarla kısaltılmış adı. Bay Yeşil hakkında birçok tuhaflık ve bilinmeyen nokta var.
Tam ismi Michael John Beverley Green olan "Bay Yeşil" için proje dökümanlarında "kolaylaştırıcı" anlamına gelen "The Facilitator" sıfatı kullanılıyor. Ama Michael Green, kendisini tanıma isteğimiz konusunda hiç kolaylaştırıcı davranmıyor.
27 Nisan 2009 günü Bay Yeşil'e yazılı olarak kendisi ve proje hakkında devam haberi (*) yapmak niyetinde olduğumuzu belirterek 5 soru gönderdik. Hazırladığımız haberde yanıtlarına yer vereceğimizi yazdık. Açık kaynaklarda fotoğrafını bulamadığımız için habere konmak üzere bir fotoğrafını talep ettik. Proje ekibindeki tüm diğer yetkililere de sorularımızı ilettik. Bugüne dek tek bir yanıt alabilmiş değiliz. Öncelikle Bay Yeşil'in hangi kurum adına projede bulunduğunu anlayamadık. Türkiye'den Çevre ve Orman Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kırklareli Valiliği gibi resmi kurumlar Bulgaristan'dan Stranca Doğal Parkı, uluslararası planda AB ve UNESCO projeyle bir biçimde ilişkili. Belçika, İtalya ve Türkiye'den birer danışman şirket var. Bay Yeşil kimin adına projeye katılıyor ve onu proje liderliğine getiren kim? AKP'nin Çevre ve Orman Bakanlığı mı, AB veya UNESCO mu, danışman şirketler mi, kim?
Daha önemlisi Kırklareli'nde aylarca bulunacak Bay Yeşil'in geçmişine, önceki çalışmalarına, ilişkide bulunduğu kurumlara bakıldı mı?
Biz baktık, kafa karıştıran noktalar dışında somut bir geçmişe ulaşamadık. Bay Yeşil, Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın Dünya Korumacılık İzleme Merkezi'nde (WCMC) Korunan Alanlar Birim Başkanı olarak görev almış. O görevi hala sürüyor mu bilemiyoruz. Bay Yeşil'e ilettiğimiz sorulardan birisi buydu.
Bay Yeşil, WCMC adına 1997'de "20. yy'ın Sonunda Dünya Koruma Alanlarının Durumu" başlıklı bir rapor hazırlamış. Avustralya'da o yıl gerçekleştirilen bir sempozyuma sunulan uzunca bildirisini şu dört öneriyle bitiriyor: Dünya koruma alanları ağı takviye edilmeli, boşluklar doldurulmalıSınır ötesi koruma bölgeleri fiziksel olarak bir birine eklenmeli"Özel sektör" ve "askeri kesim"in korumacılıktaki rolü arttırılmalıKoruma sahalarının "etkin yönetimi" için "global ağ" görev almalıBay Yeşil'in 12 yıl önceki fikirleri bugün Yıldız Dağları için hedeflenenleri yeterince ortaya koymuyor mu?
Kırklareli'deki Yıldız Dağları ile Bulgaristan'daki Stranca Parkı arasındaki "boşluk doldurulacak", "fiziksel olarak eklemlenecek". "Özel sektör" adını kullanan emperyalist tekellere daha fazla "rol" verilecek. Sınır ötesi parkın sırf "etkin yönetimi" için, "global şebeke" ve özellikle "askeri sektör" görev alacak. Ne diyorsunuz? "Michael Green'in 12 yıl önceki fikirleri onlar, adam gelişerek değişmiş olabilir" kanaatinde misiniz? Öyle olsun, WCMC gömleğini çıkarmış olsun. Bay Yeşil, Yıldız Dağları biyosfer rezervi olabilsin, bölgedeki orman köylüsü kalkınsın diye yardıma gelmiş olsun. Hem küreselleşme çağındayız, "uluslararası toplum" ve "uluslararası sermaye" Yıldız Dağları'ndaki taşın altına elini koysun, değil mi? Ne var bunda yani?
Hadi hepsini anladınız, "askeri kesim" sözünden ne anladınız?
Mesela aklınıza ABD Deniz Kuvvetleri geldi mi?
Gelmeliydi ! Bay Yeşil aynı bildirisinde "askeri katılım"a iyi bir örnek olarak aynen şunu yazıyor: "Amerikan Deniz Kuvvetleri, Karadeniz'deki NATO tatbikat planlarına çevre duyarlılığı katmak için WCMC ile çalışıyor". (sayfa 24, dileyene tüm bildiriyi e-posta ile gönderebiliriz) WCMC, yani Bay Yeşil'in yetkililerinden biri olduğu "sivil" kurum, ABD'nin Karadeniz'deki deniz tatbikatları için "sivil istihbarat" temin etmiş. WCMC o kadar çevreci ki, Amerika Karadeniz'de "tatbikat" yapsın fakat aman doğaya zarar gelmesin diye veri sağlamış. Kimi kandırıyorsunuz siz? Amerikan ordusu "Karadeniz kıyılarında dikkat edilmesi gereken doğal yapılar nelerdir?" sorusuyla düpedüz Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) oluşturmuş. Bütün Amerikan askeri konsept ve yönergelerine bakın, bu tür bilgiler "açık kaynak istihbarat" olarak sınıflandırılır ve tüm istihbaratın % 80 - % 90'ını oluşturur. Bay Yeşil, ABD'nin Karadeniz istihbaratına yardımcı olanlardan birisi miydi? Sorularımız arasında bu da vardı, yanıt bekliyoruz.
Bay Yeşil ABD'nin Karadeniz istihbarat projesinde yer almış veya almamış olabilir. Fakat Yıldız Dağları projesinde elde edeceği bilgilerle önemli bir "kaynak kişi" olabileceği ortada.
Diğer yandan Bay Yeşil, yeşili çok sevdiği için ve tamamen doğayı koruma kaygısıyla ABD ordusuna bilgi toplamış olabilir. Niyet tartışması yapmıyoruz.Dikkat edilmesi gereken "çevrecilik" namına hareket eden ama neye hizmet ettiğine dikkat etmeyen zihniyettir. Yıldız Dağları projesinde görev alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bürokratlar, bilim insanları ve kitle örgütleri bu konuda iyice aydınlanmalıdır. Devam edelim. Amerikan donanmasının talebi ve WCMC'nin katkılarıyla 1997'de çalışmaları başlayan Karadeniz CBS, sonrasında ne olmuş?
Elde edilen veriler PCCI adında bir Amerikan şirketi tarafından geliştirilen bir yazılımla bilgisayar ortamına aktarılmış. ABD donanması Mart-1999'dan itibaren ArcView isimli yazılımı Karadeniz'de kullanıyor. Bu sayede Karadeniz kıyısında korunması gereken sahalar, doğal güzellikler, hayvan ve bitki türleri ile balık potansiyellerine dek birçok bilgi ABD Deniz Kuvvetleri'nde mevcut. Örneğin Karadeniz'in hamsileri Amerikan güvenlik şemsiyesi altında, en azından onlar için kaygılanmayacağız! Böyle rahatlamışken (!) PCCI şirketinden William J. Hanlon'ın yapılan çalışmaları anlatan tarihini belirleyemediğimiz bir makalesi elimize geçti. Hanlon amacı net olarak belirtmiş: "ABD filo komutanlarına detaylı analiz olanağı sunarak görevlerine yardımcı olmak"!
PCCI yetkilisi, CBS projesindeki katkıları üzerine makalenin 10 yerinde atıf yaptığı WCMC ile ilgili dikkat çekici bilgiler veriyor. Örnek olsun, diyor ki "WCMC bize kıyıdan 50 mil içlere kadar çevresel hassas bölgelerin haritasını verdi". İlginç değil mi?
Daha bitmedi. Hanlon makalenin başka bir yerinde "Uzaktan algılama çalışması için WCMC, Bulgaristan ve Türkiye'nin Karadeniz kıyılarından başlamayı önerdi" yazıyor. Neden? Çünkü "bu bölgede önemli sulak alanlar ve milli parklar var".
Başka ? "Ülkeye özel çevresel veri toparlayabilmek için uygun".
Daha başka? "Amerikan 6. Filosu'nun bu bölgede artan faaliyeti var" ! Bulgaristan ve Romanya'da askeri üsler, Trabzon'dan liman talepleri, Montrö'yü delme girişimleriyle Karadeniz'deki ABD "faaliyetlerinin" bugün ne aşamalara geldiğini hesaba katıyoruz elbette...
Hanlon'dan devam edelim. PCCI yöneticisi makaleye "uzaktan algılama sistemi"nin kuruluşunda elde ettikleri bazı çıktıları eklemiş. Bakıyorsunuz, şekil bir, gol bir ! Yıldız Dağları'nın coğrafi olarak referanslanmış tematik haritası, ilk örnek şekilde karşınızda !
Biz verileri sıralıyoruz. Okuyucularımız kendi mantık zincirini kurmakta özgürdür. Yalnızca gizemli Bay Yeşil'i ve belki hala çalışanı olduğu WCMC'yi tanımaya çalışıyoruz. Tanımaya ve soru sormaya gelecek yazıda devam edeceğiz. Cumhuriyet'in hangi kurumu Bay Yeşil'e "sen kimsin" sorusunu sordu? Yıldız Dağları'nın geleceğini belirleyeceği iddia edilen projenin "bir numarası" yoksa tüm sorulardan muaf "özel temsilci" mi? Kimse sormuyorsa, bu memleketin yurtseverleri ve komünistleri de susacak mı sanıyorsunuz? Bu haftalık bitirirken gelecek haftaya hazırlık olması bakımından Bay Yeşil'e bir soru daha soracağız:
"Eylül-2008 tarihli üye rehberinde isminizin yer aldığı Doğanın Korunması için Uluslararası Birlik - Korunan Alanlar Dünya Komisyonu (IUCN-WCPA) ile hala bağlantılı mısınız? Fikir ve yayınlarını benimsiyor musunuz?" [email protected] (*) Daha önceki haber ve yazılar:
http://haber.sol.org.tr/mansetler/anamanset/11852.html
http://haber.sol.org.tr/mansetler/mansetsag/12450.html
http://haber.sol.org.tr/yazarlar/12672.html