Türkiye'nin toprak bütünlüğü şimdi mi aklınıza geldi?

Barzani'nin yaptığı referandum Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tehdit ediyormuş. Irak'ın sınırlarını değil Türkiye'ninkileri tartışıyormuşuz... Doğru.

Doğru da şimdi mi aklınıza geldi?

AKP, Türkiye'nin toprak bütünlüğünden endişe ediyormuş. Bu ülkeye en büyük tehdit AKP'nin bizzat kendisi, kim neden endişe ediyor...

Ama Türkiye'nin bütünlüğüne yönelik tehdit yeni değil ki. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Türkiye'nin bu sınırlarını Batının bir türlü içine sindiremediğini biliyoruz. Peki, Batının baştan bu yana Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığını kabul etmeyen tavrına karşı bu ülkeyi yönetenler ne yaptı?

Ne yapacaklar, ülkeyi meşru görmeyenlerin yanında saf tutup onlarla birlikte hareket edip kendilerini bu haliyle kabul ettirmeye çalıştılar. Cumhuriyetin kuruluşu sırasında tek samimi müttefikleri olan Sovyetler Birliği'ne karşı ileri karakol olmaktan çekinmediler. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra NATO'ya girmek için ellerinden geleni yaptılar. Batıyla bütünleşmek için ülkenin tüm kaynaklarını uluslararası tekellere peşkeş çektiler. Batılı uzmanlardan bu ülkedeki yurtseverleri nasıl katledeceklerine dair eğitim alanlar da şimdi Türkiye'nin bütünlüğünden endişe ediyormuş...

Gerekirse ülkenin bütünlüğünü kurtarmak için bölgeye müdahale edecek askeri gücün AKP'yi iktidara taşıyan, gericileşmenin temelini oluşturan darbeyi yapan kurum olmasını kimse garipsemiyor mu?

Patronu, askeri, siyasetçisi elbirliğiyle cumhuriyeti yıktılar. Şimdi yine hep birlikte ülkenin toprak bütünlüğünden endişe ediyorlar.

Bölgedeki macera arayışı AKP ile vites yükseltmiş olabilir. Ama memleketin bu bataklığa sürüklenmesinin sorumluluğu tek başına AKP'nin üzerine yıkılamaz. Sovyetler Birliği'nin yıkılışından sonra yeni bir dünya kuruluyor diye Ortadoğu'daki vizyonu değiştiren AKP değildi. Bölgenin en gelişkin sermaye sınıfının o dönemde başlattığı utangaç denemelerin AKP'nin Osmanlı hülyalarına doğru büyümesi kaçınılmazdı. ABD'nin Irak'a savaş açmasını destekleyenler ne çabuk unutuldu... O zaman AKP yoktu.

Erdoğan, Büyük Ortadoğu Projesinin eşbaşkanlığına soyunduğunda Türkiyeli patronlar bundan şikayetçi değil, tam tersine memnundu.

Şimdi Suriye'deki savaşa müdahale eden, şeriatçı katilleri besleyen ve Suriye'yi parçalama ihtimali olan bir süreci tetikleyen AKP'den dolayı Türkiye'nin bütünlüğü tehdit altında. AKP'nin sorumluluğu ortada. Peki ya başkalarının... Ortadoğu'daki sınırların bir kez değişmeye başladığında okların Türkiye'yi de göstermesi kaçınılmazdı tamam. Ancak AKP'nin Suriye politikası bir gün de mi oluştu?

AKP'nin gericiliğiyle piyasacılığı bir bütündü. AKP, Avrupa Birliği'yle pazarlık yaparken iyiydi de, aynı Avrupa ülkeleriyle Suriye'de bin türlü senaryo çevirirken mi kötü oldu? Şimdi AKP'ye karşı Avrupa'dan kendilerine müttefik arayanlar, bölgenin bugünlere gelmesinde Almanya, Fransa ve Britanya'nın üstlendikleri rolü unutmasın. Önce Irak'ta, sonra Suriye'de bu ülkeler operasyonlara ya aktif olarak katıldılar ya da askeri operasyonlara destek verdiler. Avrupa ülkeleri kendi çıkarları için bölge halklarına acı çektirmekten hiç çekinmediler.

AKP Türkiye'nin bütünlüğünü koruyamayacak durumda tamam da Türkiye'yi kurtarmak adına AKP'den kurtulmak için ABD'nin ipine sarılanlar bu ülkeye bir tehdit oluşturmuyor mu? ABD'den laiklik umanlar, ABD'li devlet görevlilerinin Erdoğan'ın ipini çekmesini bekleyenler, ABD'nin Ortadoğu'daki planlarına karşı çıkamaz. ABD'den işime geleni alayım, gerisi kalsın denemez.

ABD bu ve o da bir bütün.

Yıllarca Kürtlerin bu ülkede yok sayılmasına onay verenler, sömürünün en acımasız haline maruz bırakılan Kürt emekçisinin acısına gözünü kapayanlar, iki halk arasına düşmanlık tohumları ekilirken izleyenler AKP'nin suçuna ortak oldu. Türkiyeli emekçileri ulusal kimliklerine göre bölenlerle, emekçileri sesleri çıkmasın diye dinselliğin, gericiliğin kollarına itenler aynı insanlardı. Türkiye'nin bütünlüğünden endişe eden AKP haksız ve ikiyüzlüyken, onlar haklı ve samimi olamaz.

Ülkenin sınırları gerçek bir tehditle karşı karşıya kalmışken, bu tehdidin oluşmasında payı olan kimse haklı ve samimi rolü yapamaz.

Evet AKP ve lideri Türkiye için büyük bir tehdit. Ama Türkiye'nin tehdit listesi onlarla sınırlı değil. Bu uzun listede kim var kim yok hepsini tasfiye etmeden bu güzel ülkeye huzur yok.