Partili olmak…

Bu karanlığın ve çürümüşlüğün ve vicdansızlığın ve erdemsizliğin ve talanın ve yalanın ve cinayetlerin ve doğa katliamlarının ve savaş çığlıklarının, sanat-sanatçı düşmanlığının, acının, öfkenin kinin, nefretin, düşmanlığın, adaletsizliğin, eşitsizliğin orta yerinde partili bir komünist olmak; onurlu ve vicdanlı ve erdemli olmaktır.

Partili olmak direnmektir ırkçılığa, yobazın din simsarlığına ve yere çalmaktır faşizmi.

Partili olmak üniversitede, fabrikada, sokakta ve meydanlarda boyun eğmemektir zulme ve adaletsizliğe ve eşitsizliğe.

Partili olmak karıncanın su içtiği yerde aşka durmaktır ya da Toros dağlarının eteklerinden Çukurova düzlüklerine türkü söylemektir.

Partili olmak Orhan Kemal olmaktır, Sait Faik olmaktır, Sabahattin Ali olmaktır, Mina Urgan, Orhan Veli, Can Yücel, Ahmet Arif, Enver Gökçe, Hasan Hüseyin Korkmazgil olmaktır.

Partili olmak Brecht’in ANA oyunundaki Pavel olup 1 Mayıs meydanında kızıl bayrağı kuşanmaktır ya da ‘Kaldırmadıkça başlarımızı sefaletimiz bitmez’ diyen ANA olmaktır.

Partili olmak ‘Bu zulmü ancak örgütlenerek yenebiliriz’ diyen Gladkov’un Çimento’sundaki ustabaşı Nikola olmaktır.

Partili olmak Gorki olmaktır,  Meyerhold olmaktır, Tolstoy olmaktır, Puşkin olmaktır, Aragon olmaktır, Neruda olmaktır, Brecht olmaktır, Ritsos olmaktır.

Partili olmak gecenin kör karanlığında Latin Amerika’nın herhangi bir ülkesinin herhangi bir kentinde ‘özgürlük’ diye ayağa kalkmaktır.

Partili olmak Sierra Maestra dağlarında sırtında gitarı ve elinde tüfengiyle Che Guevara olmaktır.

Partili olmak Tarkovski olmaktır, Charlie Chaplin olmaktır, Angelopoulos olmaktır, Ken Loach olmaktır, Kara yağız Kürt delikanlısı Yılmaz Güney Olmaktır.

Partili olmak Hayatı çığlık çığlığa coşturan Vasıf Öngeren olmaktır, ‘Tiyatro dediğin faşizme karşı silahtır’ diyerek üreten Asaf Çiğiltepe olmaktır ve Erkan Yücel ve Cahit Irgat, ve Ayberk Çölok ve Yaman Okay ve Tuncer Necmioğlu ve Tuncel Kurtiz olmaktır.

Partili olmak, üniversite avlularında bağımsızlık için yaktıkları meydan ateşini halkla buluşturup umut olan; Deniz Gezmiş olmaktır, Yusuf Aslan olmaktır, Hüseyin İnan olmaktır.

Partili bir Komünist olmak Mustafa Suphi ve Şefik Hüsnü olmaktır. Behice Boran ve Mehmet Ali Aybar olmaktır, Rasih Nuri ileri ve Şoför İdris olmaktır.

Partili olmak ‘Mesele esir düşmekte değil, teslim olmamakta bütün mesele’ diyen Nâzım Hikmet olmaktır.

Partili olmak Ayaklanma Çağrısı’nda ‘isyan edin.. isyan edin.. isyan edin’ diye haykıran Nihat Behram olmaktır.

[email protected]