Öğretmenlerin performansı, Haziran ve seçimler

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, öğretmen stratejisini gözden geçirdiklerini, öğretmenlerin iş performanslarını ölçerek ona göre bir ücret modeli oluşturmayı düşündüklerini söylemiş.

Bunu ilk Babacan söylemiyor, bir süredir başta kalkınma planları ve AKP’nin hükümet programları olmak üzere çeşitli politika belgelerinde dile getiriliyor performans sistemi. Örneğin, 2014-2018 yılları arasını kapsayan 10. Kalkınma Planı’nda öğretmenlik mesleğinin “kariyer gelişimi ve performansa dayanan bir yapıda” düzenleneceği kaydediliyor. Kamuoyunda dershane yasası olarak bilinen ve uygulamaya giren yasayla da, aday öğretmenler üzerinde performans sistemi pratik olarak başlamış oldu. Yasayla birlikte, aday öğretmenler “performans değerlendirmenin” de bir kriter olarak etkili olduğu bir süreç sonucunda öğretmenlik hakkını kazanmış olacak. Performans değerlendirme sisteminin yaygınlaştırılması ve ücretlerin buna göre belirlenmesi hedefi sadece öğretmenlerle sınırlı değil, bir bütün olarak kamu emekçileri için bir dönüşüm hedefleniyor.

Performans temelli sistemle eğitim emekçilerinin üzerinde sürekli bir baskı yaratılması, yıllardır çeşitli şekillerde hayata geçirilen angarya ve karşılığı ödenmeyen iş yükünün artırılması ve iş güvencesinin fiili olarak elinden alınması amaçlanıyor. Öğretmenler arasında meslektaşlık ilişkisini, dayanışmayı, iş barışını bozarak bir bütün olarak eğitim emekçilerini rahatça yönetebilmek, öğretmenlik mesleği ile ilişkisi olmayan işleri öğretmenlerin üzerine yıkmak, istedikleri zaman işten çıkarabilmek istiyorlar. Verimliliği, kaliteyi artırmak iddiasıyla getirdikleri bu sisteme de performans sistemi diyorlar. Sistemi rahat bir şekilde hayata geçirmek için de, öğretmenlerin üç ay tatil yaptığı, az çalıştıkları gibi gerçekle ilişkisi bulunmayan yalanları sıralayarak öğretmenlerin toplumsal olarak itibarsızlaştırılmasına çabalıyorlar.

Haziran’dan bugüne yaşananların ardından, AKP’lilerin, halen sağda solda insan içine çıkıp konuşmalar yapabilmesi ayrı bir inceleme konusudur. Babacan galiba halen AKP’nin iktidarını sürdürebileceğini düşünüyor, yeni dönem için planlar yapıyor. Bu bugün için artık sadece Babacan’ın bir rüyası olabilir. Babacan illa performans görmek istiyorsa Haziran Direnişi’ne bakmasında fayda var. Eğitim emekçileri, örgütlü oldukları sendikalarının bile önüne geçerek, Haziran’da özgürlüklerini, emeklerini savunmak için, etkin olarak direnişin içinde yer aldılar. Soruşturmalara, tehditlere kulak asmadan, haklı olanlarla birlikte yürüdüler, mücadele ettiler. AKP yine de öğretmenlerin iş güvencesinin sonu anlamına gelecek bu sistemi getirmeye çalışırsa, eğitim emekçileri performanslarını bir kez daha ortaya koyarak, en güçlü şekilde cevaplarını verecektir.

***

Hafta sonu seçimler var. 1999 yılından bu yana seçimlerde oy kullanıyorum. Genel seçim olsun, yerel seçim olsun, “Bu sefer şunda birleşelim, şundan bir kurtulalım da gerisine sonra bakarız” denilmeyen bir seçim hatırlamıyorum. Seçime beş gün kalan yine aynı hava estiriliyor. AKP gitsin diye, benimsemediğimiz adaylara, partilere oy verecek, AKP karşısında kim güçlüyse onu destekleyecekmişiz. Yıllardır AKP ve cemaat ile kavga edenleri, rüzgâr tersinden eserken de mücadeleyi yükseltmek için varını yoğunu ortaya koyanları görmeyecek, bugün cemaat üfürüğüyle yelkenini şişirenlerin peşinden koşacak, onlardan medet umacakmışız.

Oy insanın sözü, sandığa attığı iradesidir. AKP zihniyetiyle AKP’yi götürme yaklaşımı, bunun tek seçenekmiş gibi ortaya koyulup insanlara dayatılması, her şeyden önce insan aklına, iradesine hakarettir. Bunu kabul etmiyorum. Halk Haziran’da kendi göbeğini göstererek, yıllardır TBMM’de AKP’nin değirmenine su taşıyan bir muhalefetin ötesine nasıl geçileceğini, AKP’nin nasıl sallanacağını ve gönderileceğini gösterdi. Ben İstanbul’da kullanacağım oyumu Haziran’a veriyorum. Haziran Direnişi’nin akıl ve cesaretle bütünleşmiş bu iradesini hiçe sayanları değil, o iradeyi güçlendirmeye çalışan boyun eğmeyenlerin temsilcisi TKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydemir Güler’i ve belediye meclis adaylarını destekliyorum.