Yeni hedef: Araştırma görevlileri

Oğuz Oyan'ın “Yeni Hedef: Araştırma Görevlileri” başlıklı köşe yazısı 20 Aralık 2012 Perşembe tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kendi öğretim üyesi kaynaklarına saldırıya geçmiş durumda. 50’ye yakın araştırma görevlisinin üniversiteyle ilişkisi kesildi 30’a yakını da topun ağzında. Saldırının dayanağı YÖK ve AKP zihniyeti.

YÖK zihniyeti, araştırma görevlilerini eğreti statülerde tutmak istiyor. Bunun için 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, kadrolu araştırma görevlisi istihdamını öngören 33/a maddesi dışında, eğreti statülü ikinci bir kanalı (50/d) kullanmakta. 50/d maddesinde, “lisans üstü öğretim yapan öğrenciler… her defasında bir yıl için olmak üzere öğretim yardımcılığı kadrolarından birine atanabilirler” denilmekte. Böylece aynı işi yapan, aynı kamu hizmetini aynı mesailerde gören iki farklı statü oluşmakta. İstisnai olması gereken ikinci yol (50/d), Kurul’un telkinleri, kadro tahsislerini yönlendirmesi ve üniversitelerin (özellikle araştırma görevlilerini tıpta uzmanlık yapanlarla eş tutan tıp kökenli rektörlerin) de bunu çok benimsemeleri sonucunda giderek asli yol haline gelmiş durumda. Bugün Türkiye’de binlerce araştırma görevlisi bu eğreti statüde görev yapıyor. Doktoraları bittiği an kapıya konuluyorlar. Bu nedenle tezini bitirdiği halde savunmayı geciktiren çok sayıda araştırma görevlisi var. Çelişkiyi görebiliyor musunuz?

Yazının tamamını soL Gazetesi'nde okuyabilirsiniz...