Favori Cezayir, plase Fildişi, onur ödülü Kübalı doktorlar

Afrika Uluslar Kupası (CAN), Türkiye basınını, hangi kulübün hangi Afrikalı futbolcusundan ne kadar uzak kalacağı açısından ilgilendiren, 4 yılda bir düzenlenen UEFA Avrupa Kupasından farklı olarak 2 yılda bir düzenlenen bir kıta turnuvası. Turnuvanın daha sık düzenlenmesinin başlıca nedeni, Afrika Konfederasyonunun, Dünya Kupasında yalnızca 5 takımla temsil ediliyor olması. Üye sayısı 50'yi aşan Konfederasyon, oransal olarak en az temsil edilen federasyonlar birliği. Bu durum da, kıta futbolunun gelişmesi adına CAN organizasyonunun daha sık yapılması ihtiyacını doğuruyor; "Afrika futbolu gelişiyor mu bari" sorusuna evet yanıtını vermek güç, ama bu yazının konusu bu değil.

CAN, bazı dönemlerde belli takımların hakimiyet kurdukları, bazı on yıllarda da 5-6 farklı takımın şampiyon olduğu bir turnuva ve son yıllarda, şampiyonun kim olacağını kestirmek giderek zorlaşıyor. Sürpriz sonuçlar, favorilerin erken turlarda elenmesi heyecanı arttırdığı kadar, takımların istikrarsızlığına da işaret ediyor Kupayı en çok kazanan Mısır ve kıtanın en istikrarlı takımlarından Nijerya, Ekvator Ginesi'ndeki 2015 Kupasına katılamadılar. Bu yıl, organize takım savunması ve çabuk hücumlarıyla Dünya Kupasının en iyi Afrikalısı olarak göze çarpan Cezayir, Brahimi, Slimani ve Feghouli üçlüsüyle favori gösteriliyor. Bununla birlikte, Brezilya'da iyi oynayan diğer Afrikalı olan Gana, elemelerde zor gol yiyen Senegal ve toparlanma emareleri gösteren Güney Afrika Cumhuriyeti'yle birlikte C Grubunda yer alan favorinin işi pek kolay olmayacak.

Bir diğer sıkı grup, Fildişi Sahili ve Kamerun'un da yer aldığı D Grubu. Her iki takım da özdeşleştikleri forvetleri, Drogba ve Eto'o olmadan üst turlara ulaşmaya çalışacaklar. Fildişi yine turnuvanın en göz kamaştıran kadrosuna sahip; Yaya Toure, Gervinho ve Drogba'nın yerine hücum hattında, Afrika tarihinin en pahalı transferlerinden birisine imza atmış olan Wilfried Bony kadronun öne çıkan silahları. Her ne kadar, son 10 yıldır Afrika Kupalarına en yetenekli oyunculardan bazılarıyla gelseler de, kupayı bir türlü kazanamayan Fildişi, en son 2012'de Zambiya'ya finalde kaybetmişti. Mali ve Gine ile tamamlanan D Grubu'ndan bir üst tura çıkmaları beklenebilir; ancak önceki yıllarda olduğ gibi, sıkıntılı anlarda çözüm üretemez ya da kapanan savunmaları aşmakta zorlanırlarsa, bir kez daha şampiyonluğun uzağında kalabilirler.

Kupanın ev sahibi Ekvator Ginesi, nüfusu 1 milyonu bulmayan ve ekonomisi petrol ihracatına dayanan, coğrafi açıdan da küçük bir ülke. Ebola salgınından etkilenmeyen ülke, salgının Kupa için oluşacak hareketlilik sırasında yayılmasından endişe ederek turnuvanın bir süreliğine ertelenmesini istemiş, ancak bu CAF yönetimi tarafından kabul görmemiş. Ekvator Ginesi'nin virüsün yayılma ihtimaline karşı elindeki en büyük koz, yanlış tahmin etmediniz, hizmetlerine başvurdukları bir grup Kübalı uzman doktor.

Turnuvaya ilişkin bir diğer soru işareti, seyircinin ne kadar ilgi göstereceği. Ekvator Ginesi, iki yıl önce Gabon'la ortak olarak ev sahipliği yaptığında, tribünlerin tenhalığı dikkat çekmişti. Devlet Başkanı Obiang bu sefer işi sıkı tutup, cebinden 10 bin adet bilet aldığını ve bu biletlerin stadyumlarda ücretsiz olarak dağıtılacağını duyurdu!

Afrika Kupası bu "gelişmekte olan" haliyle güzel. Bir türlü gelişemese de.