Bir "İdeolojik" de, Ofer'e

KENTİN SESİ - KUŞADASI Yazıları

Erdoğan'ın katsayıyla ilgili kararı "ideolojik" ilan ettiği gün gazetelere düşen bir başka Danıştay kararı, Ofer'in Kuşadası Limanına diktiği 56 dükkanı, imar plansız ve ruhsatsız, cıscıbıldak ortada bırakıyordu.

Kuşadalılar, Başbakan'ın "ideolojik" öfkesini biraz da kendi üzerlerine alındılar ve kıs kıs güldüler zira, İsrail monopolünü kentin başına musallat eden şahsın mübarek bayram tatilini burnundan soluyarak geçirme ve yağlı kurban kavurmalarının da aynı şahsın boğazına dizilme ihtimali, Danıştay kararının Kuşadası'nda yarattığı sevinci katlıyordu.

Gene de, hükümetin "yargı karşısında yapılması gerekenleri bayramdan sonra değerlendireceğiz" tehdidi, doğrudan Kuşadası'na yönelik olmasa da, bu gözü dönmüş tüccar ekibin ihtiras ve cürette sınır tanımadığını iyi bilen kentlilerin hafiften keyfini kaçırdı. Aslında normal koşullarda, Ofer'in "maç bitmedi, ikinci yarı görürsünüz" deyip temyizi hatırlatması, en fazla Aziz Yıldırım'ın üç yıl üstüste şampiyonluk iddiası kadar ciddiye alınırdı. Şirketi "Kuşadası'nın doğal görünümünü, kentsel silüetini, kültürel-tarihsel kimliğini, çevre kalitesini, sosyal uyumunu", ve de "kent ekonomisini" mahvetmekle suçlayan, hani bir tek "limanın içine etmişsiniz" yollu azarlamadığı kalan bilirkişi raporu o derece beton-fobik idi ki, kamuoyunda, Ofer'in Dimyat'a temyize giderken Telaviv'deki bulgurdan olabileceği ve bu kez "ilaveten, Kuşadasıspor'un küme düşmesinden de sorumlu tutulabileceği" espri konusu yapılmıştı.

Ama burası Türkiye'dir ve burası akepe-land'dir burada, temyizi kaybeden şirket, hemen o gece, akepenin nöbetçi-şehir-plancılarından birini yatağından kaldırıp "oğlum bize acele yeni bir pilav, şey, plan yapıver" diyebilir ve müşterinin iade ettiği pilavın hafif rötuşlu (tuzu, margarini ve inşaat yoğunluğu daha da artırılmış) bir versiyonunu, "müessesemizin ikramı" notu ve "valla yerseniz" pişkinliğiyle tekrar masamıza sürebilir sürerse kimse şaşırmamalıdır.

Danıştay'ın planı esastan ve oybirliğiyle iptal eden kararı, sakın-bi-daha-AVM'li-plan-yapmaya-kalkmayın-haa anlamı taşısa da, burada, yenilen pehlivanın güreşe doymayıp mesela "geçen sefer Ergenekon elektriğimi kesti çalışamadım, bi şans daha rica ediciim" demesi ve perişan-pehlivana bir yep-yeni planla en az 4 yıl daha arkadan-çift-dalma-hakkı verilmesi, bir büyük ihtimaldir. (Şu "yerelleşme" mucizesine, şu "yerel demokrasi"ye bakar mısınız imar gibi alabildiğine kamusal bir mevzuda, bir ecnebi monopole muazzam rant sağlayacak bir planın, yerel iktidara yahut yerel meslek odalarına onaylatılma mecburiyeti yok, Ankara'daki tek bir bakanın imzası, hakemlerin maçı en az 4 yıllık uzatmaya götürmesi için yetmektedir.)

Ama olsun, şapkasından bir sürü tavşan çıkarabileceği bilinse de, Ofer'in pozisyonu bu kez pek iç açıcı değil: Temyiz süreci, çirkin beton blokların yerle bir edilmesi için hukuki engel teşkil etmiyor, şu anda yeni imar planı da yapılamıyor ve yedi-canlı İsrailli, en azından temyiz sonuna kadar CHP'li Belediye'nin insafına kalmış durumda. Karar temyizde bozulsa dahi, üç katlı beton bloklarla doldurduğu sevgili dükkanı, pardon, sevgili limanı, temyiz esnasında, çoktaan AVM'siz bir "sade" iskeleye -özelleştirme öncesindeki haline- dönüşmüş olabilir. (Emekli kankası Unakıtan'ın ve hatta akepe'yi darbeden kurtaran Eric Edelman'ın bile Ofer'e -bu aşamada- kol kanat germesi zor, yani!)

Üç beş marka meraklısı zengin çocuğu dışında tüm kentin midesini bulandıran Liman-Shoppingcenter'ı, 2009 Kasım sonu itibariyle, 56 adet gecekondudan müteşekkil bir kaçak-mahalle statüsüne düşmüş bulunuyor.

Belediye Başkanı isterse, bugün, bu gece, "Dozerler, ilk hedefiniz liman-gecekonduları, ileri" diyebilir, isterse sabaha bırakabilir (*) Danıştay böyle söylüyor.

Kuşadalıları, limanın özelleştirildiği tarihten beri ilk kez kıs kıs güldüren de, Ofer'in bu alışılmadık biçare görüntüsü oluyor...

-------------------------------------------------------------------------
(*) Yıllardır bu kararı bekleyen ahalinin beklentisi öylesine yüksek ki, yıkımı "sabaha bırakması" bile, sosyal demokrat taze belediyenin karizmasını epey çizebilir.