Ötmeyen avukat aranıyor

AKP yargısının son icraatını duymuşsunuzdur. Avukatların adliyeye giriş mücadelesinde son perde, X-ray cihazında ötmeyen iç çamaşırı giyip giymemek olacak. Artık adliyelerin çevresinde ötmeyen iç çamaşırı satan seyyar satıcılar görürseniz şaşırmayın, zira bir avukatın cübbesi gibi ötmeyen iç çamaşırı da artık bir meslek kıyafeti. Belki de adliyelerde cübbe kiraladığımız bölüm gibi iç çamaşırı konusu için de bir güzellik düşünülebilir, ne de olsa dünyanın en büyük adliyelerine sahip olmakla övünüyoruz bu ayrıntı atlanmaz herhalde.

Aslında AKP “ötmeyen” avukat istiyor. Tıpkı ötmeyen öğretmen, ötmeyen doktor, hemşire, işçi, alevi, kürt, kadın, öğrenci, köylü istediği gibi. “Ah şunlar bi ötmeseler bu memleketi yönetmek aslında hiç zor olmayacak” dediklerini duyar gibiyim. O kadar yetersiz ve korkaklar ki, birileri ötmeye başladığında bütün sistem bozuluyor, işler yürümez hale geliyor. Bu yüzden kimse ötmemeli, öten de diğerleri fark etmeden susturulmalı. Son günlerde adliyelerde avukatlara yapılan sözlü ve fiziki saldırının haddi var hesabı yok.

“Ne var canım siz de bir cihazdan geçiverseniz!” diyen vatandaş yarın birgün sokağına, evine girerken polis noktasından geçtiği, üstü arandığı bir yaşama merhaba dediğinin farkında mıdır acaba? “Onlar da bizim güvenliğimiz için çalışıyor canım!” diyen vatandaş yanılıyor; tüm bunlar egemenlerin güvenliği içindir: Aksaraylar yaptırıp oturanların, HES projesi veya nükleer santral ihalesi alanların, 700 bin liralık saat takanların…

AKP ülkeyi bir F tipi cezaevine çeviriyor. Ülkemizdeki cezaevleri F tipine dönüştürülürken verilen mücadeleyi hatırlayın. Açlık grevleri, çatışmalar, eylemler, hayata dönüş operasyonu adı altında katledilen devrimciler. Onlar, insan kalabilelim diye mücadele ettiler çünkü F tipi insanlık dışı bir uygulamadır. İnsanı insandan, yaşamdan, değiştirme dönüştürme iddiasından, umuttan koparmak içindir F tipi.

Bu arada Çağlayan adliyesinde üç kişinin öldürüldüğü olayın döndürülüp dolaştırılıp avukatların iç çamaşırlarına indirgenmesi de yine AKP iktidarının alkışlanası başarısıdır. Sahi Berkin Elvan niye öldürülmüştü? Onu öldürenler niye hala yargı önüne çıkarılmamıştı? Berkin Elvan’ın vurulduğu günlerde öldürülen diğer gençlerin katilleri yargı önüne çıkarılmıştı da ne olmuştu?

İşte bu sorular bizi AKP yargısının kirli çamaşırlarına götüren sorulardır. Avukatların iç çamaşırları ile dağ gibi biriken kirli çamaşırlarınızı örtemezsiniz. Elbet bir gün bu sorular gelip sizleri bulur.