Eğer müsaitseniz annemler size savaşa gelecek…

AKP’nin Suriye savaşına müdahil olma gayreti utangaçlıktan cüretkarlığa salınan bir çizgide sürüyor. Uçak düşürmekten tutun da “yardım konvoyu” göndermekte ısrara varıncaya dek her yol deneniyor.

90’lı yılların öncesindeki jeopolitik öneme kavuşmanın sevinciyle Suriye’deki savaş bitmesin istiyor egemenlerimiz. Neye mal olursa olsun bu savaş sürmeli, emperyalistlerin eli bu topraklardan çekilmemeli. Başka türlü nasıl bir G-20 zirvesi Türkiye’de toplanabilir ki? Sahillerimize vuran çocuk cesetlerine seviniyorlardır eminim, timsah gözyaşları dökebildikleri için.

Herhalde Rusya ülkemize bir iki füze yollasa zil takıp oynarlar. Neredeyse yalvaracaklar “biz yanlışlıkla sizin uçağı vurduk siz de yanlışlıkla şeyederseniz...” diyecekler. Sermaye sınıfının krizini aşmasının ancak üretici güçlerin bir kısmının yıkımıyla olabileceği önermesi belki de ülkemiz için yakın vadede gerçek olur. Sermayenin tamamıyla yeşermesinin bir yolu olarak savaş bazı sermaye grupları için tercih bile edilebilir. 1. Cumhuriyetin sermaye yapılanması artık iyicene yerleşen Osmanlıcık cumhuriyetine dar geliyor ne de olsa.

Bu arada tırların içinde ne olduğu tartışmasının Can Dündar’ın tutuklanması ile bitmeyeceği aşikar. Mesele elbette ki sadece bir gazetecinin daha tutuklanması değil, basın özgürlüğü konusunda şahtık şahbaz olduk ne diyelim. Yalnız bu tutum içerideki savaşın şiddetleneceği yönünde önemli bir veri. Anamuhalefetten CHP sınır konusundaki hassasiyetin yanına Türkmen soydaşlarımız da masaya otursun kartıyla Rus uçağının düşürülmesine gönülsüzce destek verirken, HDP sözcüsü ise kendi açıklamasından yarım saat önce ajanslara düşen ABD eski hava kuvvetleri komutanının sözleriyle tartışmaya katılıyor: AKP uçağı düşürmeyi önceden planlamıştı.

İçerideki savaş karşıtlığı anamuhalefet tarafından şiddetlendirilmeyecek anlaşılan. AKP’nin Suriye seferi sürüyor ve sürecek. CHP ülke çıkarları gereği kerhen destekleyecek, HDP sözcüsünün kulağı ajansta olacak, farkındaysanız MHP yi saymıyorum bile. Bu kadar isteksiz bir halk savaşa nasıl hazırlanacak hep birlikte göreceğiz.

Bu arada biz de hazırlanacağız. Ölmemek için AKP iktidarı ile savaşacağız ama belli ki savaşa hayır derken öldürüleceğiz tıpkı Ankara ve Suruç’taki arkadaşlarımız gibi. Yine de boyun eğmeyeceğiz bu saçma gidişe.