Seçim İşbirliğine Dair...

Cumartesi g&uumln&uuml, bazı parti ve siyasi oluşumların yerel se&ccedilimlerde &ldquoortak aday &ccedilıkarmak&rdquo konusunda anlaştığı bir basın a&ccedilıklamasıyla duyuruldu. Uzun sayılabilecek bir g&oumlr&uumlşme trafiğinden sonra varılan bu nokta sevindirici, umutlandırıcıdır. Ama hen&uumlz heyecan vermekten uzaktır.

Sonu&ccedilta, birbirinden farklı, hatta olduk&ccedila farklı program ve siyasi hedefleri olan siyasi partilerin ortak bir &ccediler&ccedilevede ve belli ilkelerle işbirliği yapmasının zorlukları var. Heyecansızlığın temel nedeni, herkesin bu zorlukların bilincinde olmasından kaynaklanıyor. Buradan tek &ccedilıkış, elbette &ldquobuluşma noktası&rdquonın ger&ccedilek yaşamda, siyasal pratiğin i&ccedilinde &uumlr&uumln vermesidir. Heyecan oradan &ccedilıkar.

O zaman &oumlnce &ldquobuluşma noktası&rdquonın ne olduğunu a&ccedilmak gerekiyor. Kimilerine g&oumlre &ldquosol ortak adaylar &ccedilıkarıyor...&rdquo Bu tam olarak doğru değil. Yalnızca bazı katılımcıların adayları &ldquosol&rdquo olarak tanımlamaya &ccedilekince koymaları değil sorun. Basın a&ccedilıklamasına taraf olanların hemen b&uumlt&uumln se&ccedilim &ccedilevrelerinde tek bir aday &ccedilıkaracağını ya da aynı adayı işaret edip destekleyeceğini s&oumlylemek de pek m&uumlmk&uumln g&oumlz&uumlkm&uumlyor. Bu bir temenni olabilir, bunun i&ccedilin &ccedilaba harcanır ama pratikte ne elde edilir, bunu kestirmek &ccedilok zor. Nihayetinde &ldquoortak aday&rdquo &ccedilalışmasında bulunan partilerden d&oumlrd&uuml TKP, &OumlDP, EMEP ve DTP yerel se&ccedilimlere şu ya da bu bi&ccedilimde parti olarak katılıyorlar. TKP, EMEP ve DTP İl Genel Meclisi se&ccedilimlerine b&uumlt&uumln kentlerde kendi ad ve adaylarıyla katılacaklarını şimdiden a&ccedilıklamış durumda. &OumlDP&rsquonin de benzer bir karar vermesi m&uumlmk&uumln. Bunun bazı yerleşimlerde belediye başkanlıkları ve meclis &uumlyelikleri konusunda &ldquofarklı&rdquo d&uumlşmek i&ccedilin doğal bir zemin yarattığı a&ccedilık. Yine bu &ccedilalışmadaki bazı &ccedilevreler kimi il ya da il&ccedilelerde CHP adaylarını destekleyecekler, bu da biliniyor. TKP ise CHP adaylarına oy vermeyeceğini a&ccedilıkladı, bu tavrın &ldquoortak&rdquo ya da &ldquokendi başına&rdquo aday &ccedilıkarma se&ccedileneğini i&ccedilerdiği a&ccedilık.

&Oumlte yandan &ldquoortak aday&rdquo &ccedilalışmasını &ldquoDTP&rsquoye destek&rdquo olarak değerlendirenler de var. Se&ccedilmen desteği, diğerleri ile karşılaştırılamayacak olan, bir&ccedilok belediyeyi elinde tutan bu partinin &oumlne &ccedilıkmasına, dışarıdan bakanlar i&ccedilin tek referans noktası olarak g&oumlr&uumllmesine, dolayısıyla &ldquoDTP destekleniyor&rdquo denmesine şaşırmamak gerekiyor. Ancak, doğru değil. DTP&rsquoyi desteklemek isteyen, destekleyecek olan partiler, gruplar mutlaka vardır. Ama meseleye b&oumlyle bakmayanlar da var. En azından TKP&rsquonin DTP&rsquoyi desteklemek gibi bir kararı yok.

A&ccedilık konuşmak gerekiyor. &ldquoOrtak aday&rdquo &ccedilalışmasında varılan anlaşma konusu, belli bir siyasal &ccediler&ccedileve doğrultusunda se&ccedilimlerde işbirliği yapma iradesi g&oumlstermektir. Ortada, katılımcı hi&ccedilbir &oumlznenin kendi başına kaldığında &oumlyle form&uumlle etmeyeceği ama &uumlzerinde mutabakata varılmış ve toplam bileşime bakıldığında olduk&ccedila ileri sayılabilecek bir metin var. Bu metnin siyasal y&oumlnlendiriciliğinde her yerellikte ortak neler yapılabilir, bunun yolları aranıyor.

Sevindirici olan, bir&ccedilok yerellikte, merkezi g&oumlr&uumlşmelerden daha verimli noktalara ulaşılması ve &ccedilalışmanın somut &uumlr&uumlnler vermesidir.

DTP&rsquonin g&uuml&ccedill&uuml olduğu yerlerde bu ortaklığın nasıl somutlanacağı, b&uumly&uumlk &oumll&ccedil&uumlde DTP&rsquoye bağlıdır, kimsenin DTP ile pazarlık yapmaya, ona dayatmalarda bulunmaya niyeti olduğunu d&uumlş&uumlnm&uumlyorum. Ancak bu durum DTP&rsquoye de bir sorumluluk y&uumlklemektedir. DTP&rsquonin &ldquoemperyalizme, kapitalizme ve bunların &uumlrettiği gericiliğe karşı &ccedilıkan, askeri vesayeti milliyet&ccedili-ırk&ccedilı, ayrımcı ve cinsiyet&ccedili politikaları reddeden, ekolojik dengeyi savunan, K&uumlrt sorununun demokratik &ccedil&oumlz&uumlm&uumln&uuml isteyen emekten, eşitlikten, &oumlzg&uumlrl&uumlkten yana g&uuml&ccediller olarak 29 Mart 2009 yerel se&ccedilimleri i&ccedilin&rdquo bir araya gelinmesini,&nbsp &ldquoneo-liberal politikaların yerel y&oumlnetimlerin halk yararına t&uumlm unsurlarını tasfiye eden, b&oumlylece halk yararına kurumlar olmaktan &ccedilıkartıp piyasa kurulları haline d&oumln&uumlşt&uumlren ve halkın temel kamusal haklarını gasp eden politikalarına karşı halkın haklarını kazanma hedefiyle&rdquo buluşulmasını ne kadar &oumlnemseyeceği, aday belirlerken bu &ccediler&ccedileveyi ne kadar veri alacağı, başkalarını bilmiyoruz ama TKP a&ccedilısından &oumlnem taşımaktadır. (italik olan b&oumll&uumlmler mutabakat metninden alınmıştır)
&nbsp
T&uumlrkiye Kom&uumlnist Partisi&rsquonin &ldquod&uumlzen partilerinin adaylarına oy yok&rdquo yaklaşımının anlamı &ldquopiyasacı, işbirlik&ccedili, gerici adaylara oy yok&rdquotur.
&nbsp
Bu, ne anlama gelmektedir?

Bu, T&uumlrkiye Kom&uumlnist Partisi&rsquonin sermayeye, ABD ve AB emperyalizmine, dinci gericiliğe karşı politikaların yaygınlaşması i&ccedilin, bu politikaların daha fazla kesim tarafından savunulması i&ccedilin &uumlzerine d&uumlşeni yapacağı anlamına gelmektedir. A&ccedilık konuşmaya devam edelim, olduk&ccedila karmaşık bir yapıya sahip DTP&rsquonin bu metne imza atması &oumlnemsenmelidir. T&uumlrklerin ve K&uumlrtlerin emek ekseninde emperyalizme, sermayeye karşı ortaklaşmaları, yaşamsal bir &oumlnemdeyse, bunun i&ccedilin her şey yapılmalıdır.

Her şey ama &ldquobunun&rdquo i&ccedilin!

TKP&rsquonin &ldquoortak aday&rdquolar i&ccedilin ilkelerini ve kendisinin varlık nedenlerini bir kenara atması s&oumlz konusu olamaz. Her yerde yapıcı ve belli &oumll&ccedil&uumllerde esnek olunacak ama ortaklaşılan ilkelerle uyum sağlaması m&uumlmk&uumln g&oumlz&uumlkmeyen adayları desteklemek gibi bir tutum geliştirilmeyecek.

AKP&rsquonin DTP&rsquoye karşı silah, din ve paranın g&uumlc&uumln&uuml kullanarak y&uumlr&uumltt&uumlğ&uuml sistematik saldırıların karşısında durmak i&ccedilin ilkeleri bir kenara atmak gerekmiyor. Bu saldırılar emperyalizmin, sermayenin ve gericiliğin saldırılarıysa, &ldquosavunma hattı&rdquo da bu &ccediler&ccedileveye oturur. Emperyalizmden, sermayeden, gericilikten kaynaklanan&nbsp bir sorun emperyalizmle fl&oumlrt ederek, sermayeye bel bağlayıp onunla pazarlık yaparak, gericiliğe prim vererek &ccedil&oumlz&uumllemez.

Yapıcı olacağız, her bir yerellikte emek&ccedililerin sesi olacak ortak bir adayda anlaşılması i&ccedilin &ccedilaba harcayacağız.

A&ccedilık olacağız, &oumlrt&uumll&uuml pazarlıklara girmeyeceğiz.

Ve en &oumlnemlisi, sosyalizmin sesini, her zamankinden daha fazla y&uumlkselteceğiz.&nbsp

&nbsp&nbsp


&nbsp