O fanatikse ben de hastayım

Kemal Okuyan'ın “O fanatikse ben de hastayım” başlıklı yazısı 17 Şubat 2013 Pazar tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Devletin haber ajansı birbirinden ilginç haberler geçiyor abonelerine… Gazetedeki arkadaşlarımın hiç tahammülü yok, hemen “habere bak, peeeeh” diye söyleniveriyorlar. Haksızlar. Örneğin Kastamonu’da kurbanlık dananın sırtında Arapça Allah yazdığı ya da Zonguldak’ta bir yumurtanın kabuğuna Allah yazısının işlendiği türünden iddialar kesinlikle haber değeri taşıyor.

Sosyolojik bir durum var ortada, vatandaşın böyle iddialarda bulunabilmesi, böyle bir ruh haline girmesi, buna cüret etmesi önemsenmeli. Anadolu Ajansı da kamuya hizmet veriyor, diyor ki “memlekette insanların durumu bu”. Ben öyle anlıyorum ve çok yararlanıyorum. Yarın bir gün, adamın biri “Tayyip Erdoğan’ın bıyıklarında Allah yazıyor” diyerek ortaya çıksa, bundan da haberdar olmak isterim elbette.

Şimdiye kadar böyle bir iddianın dillendirilmemiş olması da bir başka sorun. 75 milyon her gün, her saat aynı suratı görüyor. Televizyonlarda o, ilan panolarında o, gazetelerde o. Bizim gazetede bile o! Titiz ve huysuz okurlarımız fena protesto ediyorlar, lakin her defasında unutup kapağa kocaman fotosunu konduruveriyoruz. Kendisi bu kadar baskın, bu kadar güçlü bir zat olsun ve bir kişi bile çıkıp “bıyıklarına bakın bıyıklarına, görmüyor musunuz ne yazıyor…” demesin. Hayret! Ya da dedi, ajans atladı. Bilemedim.

Amma, ajans bir başka vatandaşı atlamamış, bravo doğrusu… Fanatik vatandaşı!

Seyfettin Ceylan, TBMM’ye başvurmuş, “ben fanatiğim” demiş. Milletin meclisi, diyecek elbet. İşsizim, evsizim, çaresizim diye nasıl kapısını çalıyorlarsa, “fanatiğim” diye de çalabilirler. “Hastayım, yardım edin” anlamında herhalde…

Meclis’in Dilekçe Komisyonu’na yazmış, yanıt alamamış, “işleme konmadı sanırım, ilgi ve alaka gösterin” diyerek talebini yinelemiş.

Anlayacağınız Sayın Fanatik Ceylan, “ben Başbakan’ın fanatiğiyim, görüşmem lazım” diye inat etmiş. Komisyon da adama hak verip, dilekçeyi işleme koymuş.
Burada bir haber var mı? Var. AKP Türkiyesi’nden insan manzaraları… Gazetelerde kısalarda da olsa yer almalı. Cinayet haberi olarak değerlendirilebilir, mizah sayfasına konabilir, sağlıkla ilintilendirilebilir. Fanatik gazetesi “Adam fanatikmiş” diye başlık atabilir, AMK “vatandaşa bak…” diye yeni reklam spotu hazırlayabilir.

Ancak asıl haber Anadolu Ajansı’nın fanatik vatandaşı haber yapması. Yüzde 50 oy almakla övünen bir siyasi iktidarın düştüğü duruma bakın hele. Adamın biri “ben başbakanı çok seviyorum, fanatiğiyim” diye ortaya çıkıyor ve hükümetin sorumluluğundaki bir ajans tarafından önemseniyor.

Şunu demek istiyorlarsa anlarım ve derhal özür dilerim: Adamın biri, yaşanan onca felaket ve kepazelikten sonra, hâlâ fanatik derecesinde seviyormuş!

Belki de budur haberin meramı. E, o zaman büyük olay bu, manşetlik: Anadolu Ajansı’ndan ima dolu haber!

Yine bilemedim.

Meseleyi çözmek için Meclis’e başvurmayı düşünüyorum. “Hastasıyım, görüşmem gerek, hasta etti beni” diyeceğim. Dilekçem işleme konmazsa, bunun haber değeri herhalde vardır. Hele, “kardeşim herkesi hasta etti, seninle mi uğraşacağız” derse biri başından savmak için, derhal ajansa haber salacağım. Kaçar mı bu haber hiç!