Ders

Muhteşem Haziran günlerinden ders çıkaran çıkarana…

Örneğin “doğrudan demokrasi”yi keşfedenler var. Açık toplum, açık parti gibi kavramlardan geçilmiyor. İşyerleri ve mahalleleri bir kalemde silip, kentsel mekanlar temelinde mücadele etmek öneriliyor. “Parti fikri aşıldı” lafları da dolanıyor ortalıkta…

Herkes kendi işini yapıyor.

Hareketin kimilerini şaşırtacak ölçüde liberalizmle mesafeli duruşunun intikamı şimdi alınmaya çalışılıyor.

Nafile…

Milyonlarca kişi seküler ve belli ölçülerde yurtsever bir yönelimle harekete geçti. Hani bazılarının küçümseyip “bu ne ola ki” deyiverdiği “Cumhuriyetin kazanımları”ydı ayağa kalkan. Ve bu kazanımların artık solda yaşayabileceğine ilişkin bir sezginin ürünü olarak sola açık, sola çeken bir yanı oldu hareketlenmenin.

Ders çıkarılacaksa, buradan çıkarılsın!

Geniş kitlelerin ısrarla çözüm ve alternatif aradığı bir sırada “siyaset yapmayın” uyarılarının arka planındaki tarihsel korku da bir başka ders konusudur. İnsanların “hükümet istifa” diye haykırdığı bir anda, kimlerin bu korkuya ortak olduğunu görmek ilginçti… Küçük hesaplara, fırsatçılığa izin vermeyen kolektif bir titizlikten elbette söz etmiyorum. Bu, gerekliydi, sonuna kadar gerekliydi.

Ama siyaset ve örgüt de gerekliydi. İlk günden beri teşhir etmeye çalıştığımız siyaset ve örgüt düşmanlığının nasıl da iğreti durduğunu hatırlayın lütfen.

Sendika ve meslek odalarının hali… Siyaset yasak, siyasi partiler tu kaka, bu sendika ve meslek örgütleri (kitle örgütleri diyemiyorum) baş tacı öyle mi!

Emekçi kitleler nezdinde en küçük bir inandırıcılığı kalmayan, üyelerinin küçücük bir bölümünü harekete geçirebilen bu yapılar siyaset yapacak, halk adına konuşacak, “demokrasiyi tabana yayacak” ve biz de buna “yeni ders” diye şapka çıkaracağız!

Siyaset yasak, taşra siyaseti serbest!

Sol açısından Haziran dersleri bellidir.

Umudu kesme yurdundan…

Halkın boyun eğmeyeceğine güven...

Dinselleştirmeye karşı tepkileri ciddiye al…

Toplumdaki yurtsever damarı küçümseme…

Gençliğin tercihleriyle inatlaşma…

Halkın her düzlemde örgütlenmesine yardımcı ol…

Parti fikrini güçlendir…

Sosyalist seçeneği öne çıkar…